Det er kraftig pollenspredning i år. Tidlig vår og varmt vær gjør sesongen intens.

Fagsjef Helle Grøttum ved Norges Astma- og Allergiforbund mener treningsivrige allergikere bør være forsiktige.

Fare for sterke anfall
- Trener man utendørs når spredningen er på sitt verste, og intensiteten på treningen er høy, puster man inn mer pollen lenger ned i lungene. Dette kan føre til alvorlige astmaanfall for de som både har astma og pollenallergi, sier hun til DN Aktiv.

 

Det beste er naturlig nok å trene innendørs. Men sykkel- og løpesesongen er i full gang, og mange ivrer ekstra etter å trene ute i sommertemperatur. Det er best tidlig om morgenen eller sent om kvelden.

- Regn bra treningsvær
Ellers kan man håpe på fuktigere vær.

- Regn er bra. Det er best å trene mens det regner eller rett etter en regnskur. Da ”vaskes” lufta for pollen, sier Grøttum som også anbefaler å trene ute ved sjøen når det er pålandsvind, eller på fjellet – for dem som har muligheten.

- Bjørkepollen spres veldig langt og kan til tider være vanskelig å unngå. Det finnes en pollenmaske en kan benytte mens man trener. Den er relativt lett å puste i, men det kan bli varmt.

Pollenallergikere sliter ikke bare med å trene når det er kraftig spredning.

- Det er gjort mange studier som viser at den intellektuelle kapasiteten blir redusert for pollenallergikerne i sesongen, sier professor Kai-Håkon Carlsen ved barneklinikken på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet til NRK.no.

Redusert allementilstand
Mai er ikke bare sesongstart for løp og sykkel - det er eksamenstid.

- I tillegg til de vanlige pollensymptomene, opplever veldig mange at de blir uopplagte og får redusert allmenntilstand - spesielt når spredningen er på sitt verste. Det er dette som er hovedproblemet i forhold til å avlegge eksamen, forklarer Carlsen.

Helle Grøttum anbefaler mange å beskytte seg bedre når man er på vei til eller fra jobb.

- Minimer utetid. Beskytt dere ute med solbriller og annet, påpeker hun.

- De fleste arbeidsplasser har gode ventilasjonsanlegg. Det beste rådet vi kan gi til allergikere er å holde seg mest inne nå som spredningen er på sitt kraftigste.

Fordelen med de intense pollensesongen er at den kan bli kort.

- Bjørkepollensesongen kan være over til 17.mai, sier Helle Grøttum ved NAAF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Slakter nordmenns løpeteknikk

10 veier til suksess med treningen

Effektiv trening som brenner kalorier

Kom i form med DN Aktiv klubb