Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Eivind Senneset
Eivind Senneset les mer

Trening

Rocker løp av seg 35 kilo

Da turnélivet fikk vekten til å bikke 105 kilo var det slutt. Bjørn Tore Kronen Taranger (32) begynte å trene til halvmaraton. Nå vil han gjerne løpe på heltid.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mørke skyer henger over Vestlandets hovedstad. På toppen av det høyeste av de syv fjell, Ulriken, blåser det kraftig.

Bjørn Tore Kronen Taranger kikker opp på antennemasten på toppen. Om en drøy halvtime er han på vei opp de 643 høydemeterne til Ulriken Opp. Det skal han klare på under 29,16 minutter, som er hans personlige rekord.

- Jeg er jo ingen fjellgeit, men jeg må prøve å komme meg under 29 minutter, sier Kronen Taranger, mens han varmer opp.

Noen seier har han ikke tro på.

- Kristen Skjeldal og gutta trener jo spesielt til dette. Jeg satser mye mer på ultraløp, men synes det er gøy med en avveksling.

De første regndråpene treffer pannen hans.

- Jeg bor jo i Bergen, så jeg er vant til regnet. Men det kunne jo ha ventet til etter at vi hadde startet, sier Taranger.

- Jeg liker egentlig å løpe når det regner. Eller kanskje ikke regner, men når det er overskyet og litt duskregn. Du får så mye bedre oksygenopptak av det.

Søvnløse netter
Veien til dagens løp har ikke bare gått via utallige treninger. De fargerike tatoveringene på Kronen Tarangers armer vitner om at treningstøy ikke alltid har vært naturlig bekledning.

Det begynte som trommeslager i bergensbandet Goldenboy og fortsatte bak trommene i K-jell, et band som spiller det han selv omtaler som «traktorpunk». Det har bragt fanaværingen på utallige reiser og turneer verden rundt, og fremdeles turnerer han med begge to rundt om i verden. Med turneer med opptil to måneder sammenhengende på veien ble det mye raske måltider backstage før konsertene.

 

Da vekten til slutt viste 105 kilo, sa farmor stopp. I februar 2008 var han plutselig påmeldt et halvmaraton, lokket med av svigerinnene som begge løper maraton. Det førte til minst én søvnløs natt.

- Jeg lå hele natten og grublet og tenkte på om jeg skulle stille eller ikke, og jeg bestemte meg ikke før to timer før løpet.

Men etter første halvmaraton var ikke veien til neste løp lang.

- Jeg er blitt bitt av en basill, men det er i hvert fall en sunn basill.

Kuttet brødet
Kronen Taranger la om kostholdet, byttet ut brød med knekkebrød og kuttet ut all mat etter klokken 20 på kvelden. Etterhvert begynte kiloene å rase av.

- De ti første kiloene gikk jeg ned nesten med én gang. Det er utrolig hvor fort det går. Jeg begynte å løpe mer, og økte til tre økter i uken. Når du ser at kiloene renner av og formen blir bedre, er det utrolig inspirerende, forteller han.

Etterhvert måtte han begynne å spise brød igjen for å få i seg nok energi, og nå har matchvekten stabilisert seg på i underkant av 70 kilo.

- De fleste løpere er jo benrangel hele tiden, kommenterer han.

Trommisen begynte etter hvert å spesialisere seg på maraton og ultraløp, hvor det er om å gjøre å løpe lengst mulig på en gitt tid, fort opptil et døgn. I vinter kvalifiserte han seg til VM i 100 km på asfalt i Winchoten i Nederland i september.

- Jeg har aldri vært på landslaget i noe før, og nå skal jeg løpe i landslagsdrakt. Det blir stas, sier Kronen Taranger.

Nå er håpet å kunne gå fra semiproff til proff for å kunne satse på løpingen på heltid.

- Skal jeg satse på dette bør jeg trene de to til tre gangene jeg gjør daglig, men jeg bør ha de øktene uten jobb imellom sånn at jeg får restituert meg skikkelig. I tillegg går det jo litt utover familien når jeg både trener og jobber.

Foreløpig er utstyrssponsoren i boks.

- Jeg har tro på at det skal være mulig å finansiere, men er veldig på jakt etter flere sponsorer, sier Kronen Taranger, som regner med at han fort må få inn mellom 400.000 og 450.000 kroner for å ha mulighet til å realisere drømmen om å løpe på heltid.

- Hvorfor liker du å løpe så langt?

- Jeg liker smerte, kommer det kontant.

- Også føler jeg meg fri når jeg løper. Man trenger en svært sterk psyke for å løpe i for eksempel 24 timer, men jo lengre jeg løper, jo bedre blir jeg.

Topp trener
En time senere er han nede igjen fra Ulriken med ny personlig rekord, 27,39, en forbedring på over halvannet minutt.

- Jeg er veldig fornøyd. Det var veldig kaldt på toppen, så jeg er glad for at jeg fikk låne litt klær av en kompis, sier han, og sikter til de rosa leggvarmerne.

Mens Kronen Tarangers trener, Jan Fjærestad, merittert langdistanse- og maratonløper, løper på Gullfjellet hver onsdag og søndag, er Kronen Taranger med bare av og til.

- Jeg bør jo kanskje være med mer nå, så har jeg mulighet for en enda bedre tid.

Klubbkamerat Espen Rognsvåg fra BFG Fana kommer bort.

- Jeg fikk denne galningen foran meg det siste stykket. Jeg skulle ha slått han i spurten, sier Kronen Taranger.

- Men det klarte du ikke, repliserer Rognsvåg.

- Løp for livet
- Når du kommer i trappene er det håpløst å begynne å komme seg forbi.

- Jeg løp for livet der på slutten, innrømmer Rognsvåg, som kom inn ett sekund før Kronen Taranger.

- Uansett er jeg fornøyd, jeg perset jo med over halvannet minutt, sier Kronen Taranger.

- Hva er planene videre?

- Det blir vel å slappe litt av og muligens en spinningøkt litt senere i kveld.

I begynnelsen av juni venter en ny turne med Goldenboy i Nederland, og i slutten av juni drar han på turné med «K-jell» til Kina. Denne gang med løpeskoene i sekken.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Rock'n' Roll i sykkelduell

Slik trener en ekte hardrocker

Rush for å teste kondisen på nett

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Aktiv Trening
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Se video fra DN aktiv