Listen fra American College of Sports Medicine (ACSM) lages hvert år, og baserer seg på stemmer fra et høyt antall treningseksperter og trenere i USA.

- Dette er en seriøs oversikt som alle i bransjen forholder seg til, sier fitnessekspert Jill Jahrmann, som jobber ved Norges Idrettshøgskole (NIH)

Her er topplisten fra ACSM:

1. Godt utdannede trenere. Behov for formell kompetanse og erf#229 for å få de gode jobbene og lykkes.

2. Styrketrening. Blir mer vanlig som en del av treningsopplegget i alle aldersgrupper, og hos begge kjønn.

3. Treningsprogram for middelaldrende. Stor etterspørsel fra godt voksne som bruker tid og ressurser på å få en god helse og alderdom.

4. Trening og slanking. Treningssentre og andre vil tilby flere programmer for vektreduksjon og riktig ernæring, og inkludere dette i vanlige programmer.

5. Overvektige barn. Stadig flere barn sliter med fedme, og det kommer mange nye tilbud for å hjelpe familier.

6. Personlig trener. Økende etterspørsel, og stadig viktigere å ha god og formell utdanning for personlige trenere (PTer)

7. Basistrening. Trening av kjernemuskulatur (core training) for mage og rygg.

8. Gruppetrenning. I økonomiske nedgangstider vil trenere satse mer på fellestreninger.

9. Zumba og andre dansetreningformer.

10. Funksjonell fitness. Bruke styrketrening for å bedre balanse og andre behov som gjør det lettere i dagliglivet.

- Zumba er nykommer på 10-på-topp-listen. Dansetrening er veldig populært, og det kommer en rekke varianter av latinoinspirert dans, sier Jill Jahrman.

- Mange hevder zumba har lav treningsffekt?

- Det stemmer. Zumba og lignende danseformer er lite styrt, og man får da mange varianter. Effekten avhenger veldig om du har en god instruktør og deltagere med gode ferdigheter, sier Jahrmann.

Basis styrke og fettforbrenning
Hun synes det er veldig bra at kravet om god utdanning er høyt på listen

-Styrketrening krabber opp en plass på listen fra i fjor. Styrketrening er utrolig viktig, ikke minst når man kommer litt opp i årene. Det er også blitt avmystifisert i forhold til at man ikke – som før – trodde man ble ”stor” av å trene styrke. Det handler mer og mer om frivekter og basis styrketrening, sier Jill Jahrmann.

 

- Helse, sunnhet og vektproblematikk blir enda viktigere og får betydning for hva som tilbys?

- Ja, absolutt. Jeg spår at vi også i Norge får egne treningssentre for overvektige. Og dagens 60+-genersjon er veldig opptatt av trening. De har god råd og forlanger kvalitet, sier Jill Jahrmann.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

Marte (25 ) til topps i trenerkåring

Mageøvelsene som virker aller best

Bygger kropp på Wall Street-vis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktivklubb