De fleste har perioder der man har mindre tid til trening. Da er kanskje resultatene fra en studie på norske fotballspillere i 2. divisjon gode nyheter.

Det er lite som skal til for å opprettholde det maksimale oksygenopptaket i «friperioder».

Førsteamanuensis Bent Rønnestad ved Seksjon for idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer undersøkte kondisjonen til spillerne fra sesongslutt til sesongoppkjøring.

- En intervalløkt (4 minutter x 5) annenhver uke var tilstrekkelig for å vedlikeholde det maksimale oksygenopptaket i den seks ukers lange pausen de hadde, sier Rønnestad til DN Aktiv.

Ferietrening

Studien er gjennomført sammen med kollega førsteamanuensis Gunnar Slettaløkken og skal nå presenteres på en konferanse i Newcastle. Rønnestad mener funnene er interessante for alle som trener.

- Alle har perioder der man ikke får trent noe særlig. For eksempel når man er på en lengre ferie. Da kan det være lurt å legge inn én skikkelig hardøkt i ny og ne, i stedet for flere halvveisøkter. Er du to uker på ferie så er en intervalløkt nok for å holde på kondisjonen din, sier Rønnestad.

- Hvor lang kan hvileperioden vare før kondisjonen faller da?

- Sannsynligvis ikke så mye lenger enn seks uker. Spillerne vi testet hadde like høyt oksygenopptak etter denne perioden, men prestasjonen på biip-testen (løpetest med mye start og stopp) var dårligere.

Slipp opp

Rønnestad anbefaler å ta det roligere med hardtrening i enkelte perioder uansett.

- Det kan være lurt å slippe opp litt. Som vi ser så er det lite som skal til for å opprettholde kondisjonen. Det er greit å vite i perioder der du ønsker å forbedre deg på andre områder som for eksempel styrke, sier han.

Forskeren har tidligere gjort tilsvarende funn på vedlikehold av styrke i hvileperioder. I samarbeid med Norges Idrettshøgskole gjorde han en undersøkelse med fotballspillere i Adeccoligaen (1. divisjon) for å finne ut hvor mye trening som må til for ikke å miste styrken i kampsesongen.

- En økt i uken viste seg å være nok. Gruppen som trente en styrkeøkt bare annenhver uke, fikk en reduksjon i styrken på 10 prosent, sa Rønnestad da.

Les også: Aker-sjef gikk Birken uten staver

Slik måler du fremgang uten makstest  

Dette reduserte sykefraværet med 49 prosent

 

Se DNtv:

Slik blir du en bedre løper:

Slik blir du en bedre løper
Personlig trener Hedvig Bang viser deg fem gode tøyeøvelser.
03:18
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.