- Hvorfor vil jeg eie multinasjonale selskaper i utviklede markeder hvor inntjeningen vil være moderat, når jeg kan eie aksjer i fremvoksende markeder uten eksponering mot den sakte veksten til utviklede økonomier", spør Marc "Dr. Doom" Faber retorisk i sitt månedlige nyhetsbrev, "The Gloom, Boom & Doom Report" (se faktaboks).

Diversifisert portefølje i et urolig marked
Et urolig aksjemarkedet og usikkerhet omkring resultatveksten til multinasjonale selskaper, gjør at investeringsrådgiveren anbefaler en portefølje bestående av aksjer (30-40 prosent), gull og gullaksjer (20-30 prosent), eiendom og eiendomsfond i Asia (20-30 prosent), kontanter og obligasjoner (20-30 prosent), over de kommende 12 månedene.

Kontanter og obligasjoner ville Faber holdt i amerikanske dollar, euro, kanadiske dollar, australske dollar, norske kroner og sveitsiske franc.

- Jeg misliker alle papirvalutaer og mener at sentralbankene vil gå over hverandre i å trykke penger, men til forskjellig tid og med ulik intensitet. Dette vil resultere i utstrakte valutasvingninger mot hverandre og lede til vedvarende reduksjon av papirvalutamengden mot edle metaller, skriver Faber.

Hans råd baserer seg på en fiktiv investering på 100 millioner dollar, og en strategi for å opprettholde kapitalen etter inflasjonsjustering med moderat forventning til verdiutvikling.

Fokus på kontantstrøm
Faber er i dagens klima mer komfortabel med å eie aksjer som gir et høyt utbytte enn et lavt ubytte. Svak visibilitet gjør at han har fokus på kontantstrøm.

- I prinsippet ønsker jeg å eie investeringer som genererer kontantstrøm, som vil tillate meg å utnytte hvilken som helst meningsfull markednedgang med kontantstrømmen fra kvartalsvise utbytter, skriver Faber, og grunngir innehavet av kontanter og obligasjoner med det samme.

Av geografiske områder ser Faber blant annet på Thailand, hvor han nylig har gjort to investeringer. Faber er også langsiktig i det japanske aksjemarkedet, men tror det er mer sannsynlig at japanske aksjer skal svekke seg i det korte bildet. Han anbefaler en langsiktig shorting av yen (spekulere i at japanske yen skal falle) og japanske obligasjoner.

Anbefaler telekom og farmasi
Av sektorer skriver han at telekom-aksjer verden over ser attraktive ut, som også en rekke farmasi-aksjer, som Pfizer, Bristol-Myers Squibb og Roche. Faber liker fortsatt energi-aksjer men har nå sektoren på hold, og anbefaler kun å styrke posisjoner ved nedgang.

Han er også bekymret for at en stadig større andel av bankaksjer, hoteller, luksusvareprodusenter og teknologi -og halvlederselskapsaksjer har utviklet seg svakt verden over.

Timing er imidlertid irrelevant i det lange løp, ifølge "Dr. Doom".

- Mens utviklingen for porteføljen i det korte bildet i stor grad vil avhenge av timingen på investeringene i de ulike eiendelene, vil det i det lange løp være irrelevant om de 100 millioner dollarene blir investert med en gang til gjeldende markedspriser eller når prisene er 10 eller 20 prosent lavere, skriver Faber avslutningsvis.

Les også:
- Tryggest å investere i Europa og USA
Jobbjubel i USA

<b>Børsen stiger</b>
<b>Tidenes høyeste boligpriser</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.