Gang på gang har Dubai det siste året forsikret om at den globale kredittkrisen ikke har ødelagt økonomien til det fremadstormende landet. Derfor kom det som et sjokk på børsmarkeder over hele verden onsdag at Dubai forteller at emiratets flaggskip Dubai World har fått gjeldsproblemer.

Frykten for at Dubai ikke vil klare å takle gjelden sender sjokkbølger inn i aksje-, rente- og valutamarkeder verden over. Myndighetene i Dubai har nå bedt Deloitte LLP om hjelp til å restrukturere Dubai World-konglomeratet.

Ikke imun for krisen
Myndighetene i Dubai har bedt alle kreditorer til investeringsselskapet Dubai World om å fryse gjelden til mai neste år. Nyheten kom som et sjokk etter at det særdeles aggressive investeringsselskapet tilsynelatende hadde klart seg gjennom den globale kredittkrisen.

Nyheten kom etter at det lokale aksjemarkedet hadde stengt i forkant av Id-høytiden. De fleste offentlige etater i Dubai vil nå være stengt frem til 6. desember.

Dubai World er det statlig eide investeringskonglomerat til myndighetene i Dubai og selskapet har brutto 450 milliarder kroner i gjeld.

- Investorer ser dette som sjokkerende dårlig nytt, sier en ekspert i BNP Paribas til Financial Times. Dubai har inntil nylig avvist at Dubai World har vært i problemer og myndighetene i landet har tidligere hjulpet når deler av holdingselskapet har hatt finansieringsproblemer.

Men nå er det slutt.

Ba om frys
Bare to timer etter at Dubai World hadde hentet inn fem milliarder dollar fra to banker i Abu Dhabi, ba finansdepartementet i Dubai om frysing av all finansiering til gjeldstyngede Dubai World og eiendomsdivisjonen Nakheel som blant annet står bak det spektakulære eiendomsprosjektet The World bestående av 300 øyer.

Dubai er ett av syv selvstyrte emirater i De forente arabiske emirater. Landet har ikke egne oljeinntekter å basere seg på, men har bygget opp økonomien ved å tiltrekke seg investorer og tildels oljepenger fra andre arabiske land.

Dubais gjeldsproblemer får konsekvenser langt utover emiratet i Midtøsten.

Dubai har satset enormt de siste årene gjennom Dubai World. Selskapet har vært et symbol på den enorme fremgangen det arabiske eimratet har opplevd og konglomeratet er involvert i alt fra et av verdens største havneoperatører til store investeringer i eiendom over hele verden. Selskaper over hele verden er involvert på en eller annen måte av Dubais problemer.

Stor eksponering i Europa
Europeiske aksjer faller mer enn på tre uker som følge av nyheten, skriver Bloomberg.

Ifølge analytikere hos Credit Suisse kan europeiske banker være eksponert for opptil 40 milliarder dollar, skriver MarketWatch.

Emiratet Dubai har ikke har noe oljeproduksjon, men nyheten har indirekte også sendt oljeprisen noe ned fordi oljeprisen har fulgt fallet i finansmarkedet. Oljeprisen er ned 0,67 dollar til 77,77 dollar fatet.

FTSE 100-indeksen i London er ned 2 prosent, i Frankfurt er DAX-indeksen ned 2,2 prosent og hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 3,05 prosent.

Februar: Frykter at Dubai faller

Januar: Så sprakk verdens største boligboble

Les også: Gigantiske tap kan være skjult (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.