Sentralbanksjef Ben Bernanke i Federal Reserve kan komme til å varsle at sentralbanken vil pumpe inn kapital tilsvarende et norsk oljefond i amerikansk økonomi de kommende årene.

Pengene blir sprøytet inn i økonomien ved å gjøre enorme oppkjøp av amerikansk statsgjeld hver måned.

- Ut fra diskusjonene på forrige møte virker det sannsynlig at Fed vil annonsere en økning i sine kjøp av statsobligasjoner, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i morgenrapporten fra DNB Markets onsdag.

Sentralbanken vil diskutere tiltaket på årets siste rentemøte som avsluttes onsdag kveld. Rentekomiteens beslutning vil bli kjent klokken 18.30.

Trykker penger
De store oppkjøpene av gjeldspapirer blir omtalt som pengetrykking. Selv om tiltaket ikke handler om å trykke opp fysiske penger, er det likevel reelt nok. Dersom onsdagens beslutning blir slik markedet venter vil nemlig Federal Reserves balanse kunne øke til opp mot 4000 milliarder dollar fra dagens nivå på 2860 milliarder dollar.

Ifølge en undersøkelse Bloomberg News har gjort blant 49 økonomer vil sentralbanken i kveld varsle at den vil gjøre oppkkjøp av statsgjeld for 45 milliarder dollar hver eneste måned frem til utgangen av første kvartal 2014. I så fall vil ytterligere 675 milliarder dollar bli sprøytet inn i økonomien over de neste 15 månedene. Med dagens dollarkurs tilsvarer beløpet 3800 milliarder kroner - som er omtrent like mye som verdien av hele det norske oljefondet.

Erstatter «Operation Twist»
Federal Reserve har gjennomført flere runder med pengetrykking etter finanskrisen. Målet er å oversvømme etterspørselssiden i markedet for statsrentepapirer, slik at rentene presses ned. Kjøpene er rettet inn mot lån med lengre løpetider - lån som gjerne blir brukt som referanser for hvilken rente bedrifter og husholdninger må betale for å låne penger.

Håpet er at lavere renter får fart på aktiviteten i økonomien og at situasjonen i arbeidsmarkedet dermed bedres. Lavere lånerenter kan for eksempel bidra til at bedriftene øker sine investeringer og til at husholdningene får lavere utgifter til boliglån.

Til forskjell fra de to første rundene med pengetrykking har oppkjøpene av statsgjeld det siste året blitt gjort ved at sentralbanken selger statsgjeld som den allerede eier og som har korte løpetider - og istedet kjøper gjeld med lengre løpetider. Tiltaket, som ble omtalt som «Operation Twist», utløper imidlertid ved nyttår.

Kjøper boliggjeld
I tillegg til «Operation Twist» har sentralbanken siden september i år gjort månedlige oppkjøp av boliglånsgjeld på rundt 40 milliarder dollar ved å trykke opp penger. Resultatet er at boliglånsrentene i USA har falt til rekordlave nivåer.

Det store spørsmålet før onsdagens beslutning blir kjent er om sentralbanken skal øke pengetrykkingen ytterligere.

- Referatet fra oktobermøtet viste at flere medlemmer mente det ville bli behov for å supplere kjøpene av boliglånsobligasjoner med kjøp av andre verdipapirer. Siden da har arbeidsledigheten falt litt, men sysselsettingsveksten har vært beskjeden og usikkerheten om finanspolitikken har ført til at bedriftene har lagt investerings- og sysselsettingsplaner midlertidig på is. Forventningen i markedet er at komiteen vil annonsere månedlige kjøp av statsobligasjoner med lange løpetider for anslagsvis 40-45 milliarder dollar, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets.

FØLG RENTEBESLUTNINGEN FRA USA PÅ DN.no ONSDAG KVELD:

  • Rentebeslutningen blir kjent klokken 18.30
  • Pressekonferansen starter klokken 20.15

LES OGSÅ:

<b>Bernanke vil presse rentene enda lengre ned</b>

<b>Slik vil Bernanke unngå forvirring</b>

<b>Bernanke slår tilbake mot kritikken </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.