En ny Nexus-telefon er alltid spennende. Nexus-telefonene har tradisjonelt ikke vært posisjonert for massiv distribusjon eller markedsandel, men har fungert som en slags prototype på hva man kan forvente av neste års smarttelefoner.

Siden forrige gang en Nexus-telefon ble lansert har Android vokst til en global markedsandel på 75 prosent for smarttelefoner. Den generelle interessen for alternativer til Iphone har også vokst kraftig. Derfor opplevde Google og LG at årets modell – Nexus 4 – ble utsolgt på noen timer etter lansering i USA. Nå har telefonen endelig kommet til Norge også.

Lynvingen
Nexus 4 er utstyrt med en av markedets aller raskeste prosessorer. Det er en firekjerners prosessor med en klokkefrekvens på 1,5 GHz. Det merkes godt på alle områder av telefonen. Av og til virker det nesten som om telefonen reagerer før man får trykket på skjermen.

Jeg ble overrasket over hvor liten ventetid det er på åpning av apper og utføring av forskjellige funksjoner. Her er det bare båndbredden mot internett som fungerer som flaskehals.

Nexus 4 har ikke 4G, men støtter alle 3G-varianter opp til 42 mbits.

Skjermen er også imponerende. Det er en 4,7 tommer stor IPS+ skjerm med 1280x768 bildepunkter. Dette gir et svært skarpt bilde, som også drar nytte av at bildepanelet og beskyttelsesglasset ligger helt inntil hverandre, uten folie mellom.

 

Brukeropplevelsen
Det aller viktigste med Nexus – som med alle smarttelefoner – er brukeropplevelsen. Kombinasjonen av den gode skjermen, den brukervennlige og effektive programvaren og den rå ytelsen gjør det rett og slett moro å bruke Nexus 4.

Blant de viktigste punktene er den utrolig detaljerte berøringsskjermen som gjør at alle bevegelser blir tolket veldig presist. Selv for en garvet mobilanmelder var det overraskende behagelig å skrive sms med tastaturet, som selvsagt også støtter sveiping. Sveiping er en teknologi som gjør at du kan dra fingeren over tastaturet for å skrive i stedet for å trykke. Det er vesentlig raskere enn «gamlemåten».

Slik fungerer sveipingen:Les mer om sveiping: Stryk deg raskere

Nexus 4 er den første telefonen i markedet med Android 4.2. Det er lett å se at Google har lagt mye vekt på å gjøre systemet mer intuitivt og mer effektivt. For de som ønsker det er det også svært mange detaljer som kan tilpasses.

Det grafiske uttrykket man møter på Nexus 4 er det som Google selv har laget som utgangspunkt for alle Android-telefoner. Her har ikke LG gått inn og gjort noen tilpasninger i utseende eller funksjonalitet. Det vil si at alle funksjoner man finner i Nexus 4 også vil bli å finne i alle telefoner som får versjon 4.2 fremover.

Kamera
Av alt som er nytt i Android 4.2 er kanskje kamerastyringen den mest interessante. Det er blitt veldig lett å hente opp manuelle innstillinger og å zoome med fingrene. Alt gjøres med fingrene på skjermen.

Det ligger også en ny og forbedret panoramafunksjon i kameraet. Den er sfærisk og lar deg ta bilder i 360 graders vinkel både vannrett og loddrett. Det betyr at bildene ikke kan vises som normale todimensjonale bilder, men må ses direkte på telefonen eller i et støttet visningsprogram.

Funksjonen har kanskje begrenset nytte for de fleste, men den er et godt eksempel på prosessorkraften i telefonen. Sammensyingen av bildene man tar til sfæren går nemlig overraskende fort.

 

Konklusjon
Nexus 4 er en telefon man må oppleve for å forstå betydningen av. Alt fra lesing av e-post til nettsurfing til spill går utrolig fort og vises på en flott måte på skjermen. Når telefonen i tillegg er rimelig priset og pen å se på, er det vanskelig å finne noe å advare mot.

Google og LG viser med Nexus 4 for alvor at de har tenkt å legge Iphone bak seg i støvet.


Følg vår anmelder på Twitter:
Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: