Både Røkke og Spetalen har hatt god grunn til å klage på måten media har skrevet om dem på, skal vi tro PFU.

TV2 ble klaget inn for PFU etter at tv-kanalen i en dokumentar i høst hevdet at Aker hadde drevet avlytting av et av møterommene hos Odin Forvaltning. Spetalen klaget Dagbladet inn for PFU etter at avisen i sommer skrev at han hadde gått amok på utestedet og restauranten Odeon i sommer.

Les også: Spetalen anklager Dagbladet

2. august skrev Dagbladet at en kjendismillionær hadde gått amok på utestedet Odean på Oslo Vest. Etter kort tid ble det klart at Øystein Stray Spetalen var den omtalte finansmannen.

Spetalen mener at Dagbladets oppslag var grovt krenkende og løgnaktig, skriver Journalisten.no.

Hevdet avlytting
TV2 ble klaget inn for PFU da TV-kanalen i en dokumentar i høst hevdet at Aker hadde drevet avlytting av et av møterommene hos Odin Forvaltning da kampen om Kværner sto på som verst.

"Forslaget fra PFU-sekretariatet til uttalelse konkluderte med brudd på god presseskikk. Pressens Faglige Utvalg delte sekretariatets hovedsyn, og TV 2 ble derfor felt", skriver Journalisten.

Les også: Mistenkte Aker for avlytting

Kjell Inge Røkke og hans Aker-system kjempet nemlig en desperat kamp om å overta det vaklende industrikonsernet Kværner høsten 2001. Konsernet var på konkursens rand. Kampen om industrigiganten sto mellom Røkke på den ene siden og den russiske storaksjonæren Mikhail Khodorkovskij i Yukos på den andre.

Odin Forvaltning, som høsten 2001 var blant de større aksjonærene i Kværner, støttet ikke Røkke i kampen. I stedet skal selskapet ha lagt planer for hvordan de skulle klare å hindre Røkke i å få kontroll over selskapet.

Samme høst fattet selskapet mistanke om at selskapets lokaler i Vika i Oslo var avlyttet. Mistanken var rettet mot Kjell Inge Røkke og Aker-systemet, ifølge TV2 som hadde fått tilgang til en hemmeligstemplet politirapport.

Fjernet mistanken
Politiet har senere fjernet mistanken mot Røkke og Aker fra rapporten og har karakterisert rapporten som et dokument der informasjonen ble endret fortløpende. Politiet har også sagt at det ikke er grunnlag for etterforskning av Aker.

Les også: Røkke klager til PFU

"TV 2 sendte nyhetsinnslaget til tross for at redaksjonen visste at et slikt innslag ville være basert på gamle og gale opplysninger. Da innslaget ble sendt, var opplysningene om at vi hadde vært eller var mistenkt for avlytting ettertrykkelig tilbakevist overfor TV 2 av både politiet og Odin," heter det i klagen til Pressens Faglige Utvalg (PFU).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.