Etter et solid løft i vår ble salget av boliger på Østlandet halvert i sommer.

I løpet av de siste to månedene har Pöyry Management Consulting registrert salg av 770 nye boliger på Østlandet. Dette er hele 50 prosent færre enn i forrige tomånedersperiode, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som legges frem idag.

Rapporten lages av Pöyry Management Consulting, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet.

- Unormalt lav salgstakt
Mye av nedgangen skyldes normalt lav salgsaktivitet om sommeren. I forhold til samme tidsrom i fjor var salget omtrent uendret, ifølge rapporten.

- Nedgangen fra juni i år skyldes imidlertid også få nye boliger på markedet og unormalt lav salgstakt på disse. Dessuten var det svært høyt salg i forrige tomånedersperiode. Dette innebærer at den store variasjonen i salget fortsetter. Vi har undersøkt, men ikke funnet andre årsaker til dette enn at det er reelt, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry Management Consulting.

Tidligere denne måneden la Boligprodusente frem tall som viser at vi salmet for første halvår skal tilbake til 2006 for å finne en tilsvarende god start på året knyttet til salg av boliger.

Les saken: Beste nyboligsalg på seks år


Totalt er det 12.406 boliger i prosjektene Pöyry Management Consulting registrerte i august. Nyboligsalget de siste to månedene utgjorde bare 6 prosent av disse, mot 12 prosent i forrige tomånedersperiode og 7 prosent på samme tid i fjor.

Nyboligsalget på Østlandet har i siste tomånedersperiode vært størst i Øvre og Nedre Romerike med henholdsvis 9 prosent og 10 prosent. Spesielt har nyboligsalget i Hedmark vært lavt med bare 2 prosent, etter unormalt høy salgsaktivitet i forrige periode.

I august registrerte analyseselskapet 3.536 usolgte boliger. Ved forrige publisering av juni-rapporten var 3.786 boliger usolgt. 520 nye boliger har kommet til mellom disse to tellingene. Mens 17 prosent av de usolgte boligene fra juni nå er solgt, er 22 prosent av de nye salgskandidatene solgt.

- Salgstakten på de nye salgskandidatene er klart lavere enn på samme tid i fjor, da 38 prosent ble solgt, skriver Bjørnstad.

Flest usolgte boliger finner Pöyry Management Consulting i Buskerud og Vestfold. I prosent av antall boliger i prosjektene, er andelen usolgte størst i Hedmark med 54 prosent.

Høy prisstigning siste år
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligene i Pöyry Management Consultings database er 42.000 kroner, som er 0,5 prosent lavere enn i juni i år, men hele 8,0 prosent høyere enn i august i fjor.

De høyeste nyboligprisene er i Oslo Vest/Sentrum med et gjennomsnitt på 62.000 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med et gjennomsnitt på 27.600 kroner per kvadratmeter.

Av de 429 prosjektene Pöyry Management Consultings database har 174 prosjekter ikke hatt noe salg denne perioden.

Les mer om eiendom:
Byttet megler - fikk 1,4 mill. mer for leiligheten
Bråstopp for boligprisene

<b>Gled deg til flere fete år </b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.