Rentekomiteen i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har besluttet å fortsette å gjøre støttekjøp av verdipapirer for 85 milliarder dollar hver måned, opplyser banken i en pressemelding onsdag kveld.

Sentralbanken sier foreløpig ikke noe om når oppkjøpene skal trappes ned.

- Fed fortsetter med gassen i bånn, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.no onsdag kveld.

Han tror det er tre faktorer som nå vil avgjøre hvor lenge sentralbanken fortsetter med sin svært ekspansive pengepolitikk. Syed tror en nedtrapping av støttekjøpene først finner sted dersom det enten skjer en betydelig bedring i arbeidsmarkedet, det kommer en sterk oppgang i inflasjonspresset eller at risikoen for finansiell ustabilitet øker.










Fortsetter med 85 milliarder dollar
På forhånd var det knyttet spenning til om sentralbanken denne gangen ville signalisere at de massive støttekjøpene av verdipapirer snart skal trappes ned. Siden ifjor høst har Fed hver måned kjøpt verdipapirer for 85 milliarder dollar, rundt 500 milliarder kroner, i et forsøk på å få fart på amerikansk økonomi.

Sentralbanken vil altså fortsette å kjøpe papirer for 85 milliarder dollar hver måned også etter denne ukens møte. De siste månedene har aksjemarkedene i USA vært preget av frykt for at stimulansene trappes ned og at en renteoppgang dermed rykker nærmere.

Sentralbanken har imidlertid lovet å ikke røre styringsrenten før arbeidsledigheten faller under 6,5 prosent og inflasjonen blir høyere enn 2,5 prosent. Renten har ligget på praktisk talt null helt siden desember 2008.

Usikkert på børsene
Onsdag reagerte amerikanske børser umiddelbart negativt på meldingen fra sentralbanken. I amerikanske medier festet man seg umiddelbart ved at sentralbanken nå ser mindre risiko for utviklingen i den økonomiske veksten og i arbeidsmarkedet. Det tolkes som at nedtrappingen av støttekjøpene kan komme i nær fremtid.

I prognosene som sentralbanken la frem i forbindelse med dagens pressemelding ser banken for seg at den økonomiske veksten kan bli litt svakere i år enn tidligere antatt, mens veksten til neste år kan bli litt høyere. Den kanskje viktigste justeringen er imidlertid at sentralbanken nå ser for seg at arbeidsledigheten kan falle til 6,5 prosent allerede mot slutten av 2014. Tidligere så banken for seg at ledigheten ikke ville falle til dette nivået før i 2015.

Dette kan tolkes som at nedtrappingen av støttekjøpene og en påfølgende renteoppgang nå kan komme raskere enn sentralbanken tidligere har signalisert.

Børsfallet har imidlertid vært svært moderat. Etter et merkbart fall i minuttene etter at pressemeldingen ble publisert, hentet de viktigste indeksene rask inn igjen mye av nedgangen.

LES OGSÅ:

Markedets store frykt: - Alt snakket er sterkt overdrevet

Tror USA holder seddelpressen igang

I kveld kan Bernanke gi kraftig børsløft

Bernanke går trolig av neste år

Markedet gruer seg til at han skal si noe igjen

Tror USA holder seddelpressen igang

Advarer mot «forrædersk» stimulansekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.