Janet Yellen signaliserer muligheten for rentehopp ved å ta vekk ordet "tålmodig". Men den amerikanske sentralbanken (Fed) nedjusterer både renteprognoser og inflasjonshåp.

Verden har i flere dager ventet spent på avgjørelsen. Nå er det klart hvordan Janet Yellen og resten av sentralbankens rentekomite ser på den amerikanske økonomien.

Fed skriver at de mener det vil være riktig å stramme til når man ser ytterligere fremgang i arbeidsmarkedet og er rimelig sikker på at inflasjonen vil bevege seg tilbake mot to prosent på mellomlang sikt.

Samtidig signaliserer banken at det er en god stund til det er sannsynlig med renteøkning, og indikerer at det kan skje så sent som i september.

- Særlig vil jeg påpeke at det ikke må leses som at det kommer en renteheving i juni, selv om vi ikke kan utelukke det helt. Det må ikke forståes som at vi har bestemt oss for når det kommeren renteheving, sier Yellen.

Må se på hele økonomien

Hun avviser at det finnes en bestemt indikator på at det kommer en renteheving, eller som vil gi henne den nødvendige tilliten til at inflasjonen er på vei mot 2 prosent-målet.

- Jeg kan ikke peke på en ting. Vi kommer til å se på en hel rekke utvikingstrekk i økonomien. Vi sier for eksempel også at vi vil se en ytterligere bedring av arbeidsmarkedet, og det henger sammen, det vil gi tilit til inflasjonen. Det samme er om vi ser en lønnsøkning, men jeg er ikke sikker på om vi kommer til å se det, og det er ikke nødvendig for en renteheving, sier hun.

Dollaren svekkes og oljeprisen styrkes etter uttalelsene.

Fed gjentar at det er sterk vekst i sysselsetningen og at arbeidsmarkedet fortsetter bedringen, men at veksten er noe lavere enn det man mente i januar, og eksportveksten avtatt. Oppgangen i boligmarkedet er også igjen en bekymring.

  • Fed skriver at det er usannsynlig at renten heves i april.
  • Mediananslaget for styringsrenten er på 0,62 prosent ved utgangen av 2015. Ned fra 1,125 prosent fra det som ble signalisert i desember-møtet.
  • Estimatet for renten ett år senere er redusert fra 2,5,  til 1,875 prosent.
  • Ledigheten vil ligge mellom 5 og 5,2 prosent ved utgangen i 2015, som er på linje med tidligere langsiktige estimater.
  • Ved utgangen av 2016 mener Fed at ledigheten vil ha sunket ytterligere, til mellom 4,9 og 5,1 prosent.
  • Inflasjonen vil ligge mellom 1,3 og 1,4 ved slutten av 2015, og det er ned fra estimerte 1,5-1,8 prosent på desember-møtet. Målet for fed er en inflasjon på 2 prosent. 

Ordet alle ventet på

Markedsaktørene var først og fremst på leting etter ett spesielt ord: «Patient». Ordet er borte.

Ordet, som betyr «tålmodig» på norsk, kan nemlig avsløre når sentralbanken i verdens største og viktigste økonomi vil gjennomføre sin første renteendring på over seks år.

Før pressemeldingen ble sluppet onsdag kveld så mange aktører strengt tatt bare to alternativer: Er ordet med, eller er det ikke det?

  • Dersom «patient» er med i pressemeldingen vil markedet kunne regne med at det vil gå ytterligere noen møter før renten blir satt opp
  • Dersom «patient» ikke er med i pressemeldingen må markedet forberede seg på at sentralbanken fortløpende fra møtet til møte vil vurdere å sette opp renten - og at første renteøkning kan komme allerede på et av de kommende møtene

Les mer: Ordet hele verden ser etter

Fed har lenge sagt at det er arbeidsledigheten som bestemmer rentenivået. For nå mange måneder siden la de inn inflasjonsmålet som et tilleggskriterie. Inflasjonen i USA er lav, og var negative i januar. Yellen har sagt at de må være rimelig sikre på at inflasjonen legger seg på rundt to prosent for å kunne heve renten.

Den amerikanske dollaren har allerede styrket seg betydelig på forventning om en snarlig renteoppgang i USA. Dette er i seg selv et argument som taler for at det kan ta lengre tid før renten settes opp.

- Vi venter en videre lav inflasjon på grunn av lave energipriser og den sterke dollaren, sa Yellen i sin tale.

Sist USA opplevde en renteheving var 28. juni i 2006.

Les mer:

USA i dag: Frykter Fed-uro

- Paritet begynner å føles langt mer mulig

Vil fjerne ordet «tålmodig»

Overraskende sterke jobbtall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.