Flere selskaper lokker ansatte med vervepremier dersom de får tak i en ingeniør, skriver Dagens Næringsliv.

Gisle Grønlie (32) fikk 10.000 kroner for å verve enn ingeniørvenn fra Iran til jobben i den norske delen av det franske oljeserviceselskapet Technip.

- Det er en motivasjon for oss at vi kan få bonus for å verve folk. Det er ikke slik at vi går rundt og støvsuger kontaktnettverket. Man vil jo ikke alltid jobbe med dem man kjenner. Men det er en hyggelig ekstrainntekt, sier Grønlie som har jobbet som juridisk rådgiver i Technip i tre år.

Technip har for tiden utlyst 20 ingeniørstillinger, og skal ansette ytterligere 30 i løpet av året. Ifølge fagforeningen Tekna mangler det nå tett oppunder 4000 sivilingeniører og 3000 ingeniører.

Ifølge Tekna er det nå bare blikkenslagere som har strammere arbeidsmarked i Norge enn sivilingeniører.

Bonus
I tillegg til vervepremier, benytter mange bedrifter bonus for å holde på sine ingeniør-ansatte.

- Bonusen for 2010 var veldig bra, sier Grønlie til DN, og refererer til at den utgjør mellom åtte og 20 prosent av fastlønnen.

Administrerende direktør Odd Strømsnes forteller at bonus må til i den stadig hardere kampen om ingeniørtalentene og de nyutdannede.

- I gode år er vi rundhåndet med bonusen. Det må vi være for å holde på de beste, sier Strømsnes.

Snill kultur

Til tross for den sterke etterspørselen etter sivilingeniører, er fortsatt rekrutteringskulturen forholdvis snill.

- Norge har ikke en brutal kultur på rekruttering. Vi ser lite signaturbonuser. Norske virksomheter er mer opptatt av å synliggjøre verdien av seg selv om selskapenes verdi, sier Erik Strøm, leder av samfunnspolitisk seksjon i Tekna.

Les også: Håver inn ingeniører fra Island

Desperate etter ingeniører

Hjelper desperate bedrifter

- For kresne!

- Nå driter de i om du jobber åtte timer dagen eller ei, bare kvaliteten er god nok


- Norsk økonomi ved et vendepunkt

Syv megatrender som vil prege deg

De største farene for norsk økonomi: - Gjeldskrise og inflasjonsfrykt. Og alt det vi ikke vet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.