Kredittvurderingsbyrået Fitch varsler fredag at det kan komme til å nedgradere ratingen til flere land i eurosonen, blant dem Italia, Spania og Belgia, melder Bloomberg.

I tillegg skifter Fitch utsiktene for Frankrikes kredittverdighet til negative, samtidig som byrået bekreftet topp-ratingen AAA for eurosonens nest største økonomi.

Misfornøyd med toppmøtet
Grunnen til fredagens varsel er at byrået mener tiltakene som ble presentert ved forrige ukes EU-toppmøte, der alle 27 medlemsland unntatt Storbritannia ble enige om å implementere strengere budsjettdisiplin, ikke står i stil til utfordringene som gjeldskrisen utgjør.

Alle eurolandene som ikke har toppkarakteren AAA er nå gjenstand for en nedgraderingsvurdering, en såkalt "Rating Watch Negative". Fitch venter å konkludere før slutten av januar.

«Bekymringene som Fitch hadde før toppmøtet er fortsatt presserende og har ikke blitt tilstrekkelig lettet», skriver Fitch i en melding.

- Alvorlig
Byrået legger til at det mener Den europeiske sentralbanken (ECB) må komme med ytterligere forpliktelser for å berolige markedene.

Dersom det ikke kommer en dyptgripende løsning spår Fitch at krisen vil fortsette, med «episoder med alvorlig volatilitet i finansmarkedene som utgjør en risiko spesielt for regjeringene i landene med høy offentlig gjeld».

Les mer:

<b>Varsler nedgradering av samtlige euroland </b>

<b>Moody's kan nedgradere flere EU-land</b>

<b>- Verdens svakeste trippel A</b>

<b>Varsler resesjon i Frankrike</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.