I november 2015 gikk Fjord1s administrerende direktør Dagfinn Neteland i protest mot salgsprosessen i transportselskapet Fjord1 i Florø. I løpet av noen dager var han ute av selskapet. Neteland gikk av sammen med tidligere styreleder Reidar Sandal og fire andre styremedlemmer fordi tidligere hovedeier Sogn og Fjordane fylkeskommune ville selge en majoritetspost til konkurrenten Torghatten mot ledelsens ønske.

Salget til Torghatten ble stoppet av Konkurransetilsynet. Tidligere mindretallseier Havilafjord, eid av Sunnmøre-reder Per Sævik (75) i Havila, har fått kontroll med Fjord1.

Havila sikrer seg kontrollen i Fjord1  

Fylkesrådmannen brøt anbudsloven i Fjord1-saken  

Vil ha gamlesjefen

Nå vil Havila ha Neteland tilbake og avtalen kan bli kjent i løpet av kort tid. Det var lokalavisen Firda som i helgen først meldte om Netelands mulige retur.

DN erfarer fra flere sentrale personer at saken ble behandlet på et styremøte i Fjord1 fredag. Der skal Havilas fire representanter og styreleder Pål Lorentzen ha gått inn for å akseptere et tilbud til Dagfinn Neteland som toppsjef. Tidlig mandag ettermiddag skal det fortsatt ha vært uklart om begge parter var enige om alle deler i en ny avtale.

- Ingen kommentar, sier Havila-reder Per Sævik når DN ringer.

Dagfinn Neteland selv har ikke besvart DNs henvendelser.

Fjord1s styreleder Pål Lorentzen vil ikke si om Neteland snart kan være tilbake som toppsjef.

- Vi er fortsatt i en prosess og hadde håpet på en avklaring i dag eller i morgen. Vi vil antakelig trenge noe mer tid på å ha alt på plass, sier Lorentzen.

- Er det Neteland du vil ha til jobben?

- Det kan jeg ikke kommentere. Vi er fortsatt i prosess, og jeg kan ikke gå ut med konkrete navn før vi er i mål, sier han.

Ut mot tidligere eier

Det var aldri noe tvil om at Neteland og tidligere styreleder Reidar Sandal var sterkt imot at tidligere hovedeier Sogn og Fjordane fylkeskommune skulle selge til Torghatten. De reagerte på at man forsøkte å slå sammen største og nest største aktør, og var dessuten imot at hovedkontoret kunne flytte fra Florø til Brønnøysund. Etter at Konkurransetilsynet stoppet salget til Torghatten i vår, har Havila-reder Per Sævik overtatt 67 prosent av Fjord1. Havila har opsjon på å kjøpe resten av Fjord1 neste år, og fylkeskommunen har tilsvarende opsjon på å selge.

- Vi trengte å få en avklaring på eierspørsmålet før vi kunne konkludere om en ny toppsjef i selskapet, sier Pål Lorentzen.

I halvannet år har HR-direktør Andre Høyset vært konstituert som administrerende direktør i Fjord1.

 

Les også:

- Jeg er glad denne saken nå er løst

Torghatten gir opp Fjord1-kjøp

Vil ha omkamp om Fjord1 dnPlus

Om bruddet med Fjord1 i 2015 (DN+): Stengte «datarommet» dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.