I rapporten «Alert, Early Warning and Readiness Report» spår FN-ekspertene at Libya kommer til å falle fra hverandre, Burundi kan oppleve et nytt militærkupp, islamistiske militante vil ta flere områder i Afghanistan og Mali, og Etiopia vil ikke ha nok mat til å håndtere tørken.

Ifølge rapporten kommer de økte krisene til å føre til at hele 1,9 millioner flere mennesker kommer til å trenge humanitær hjelp. Men det er likevel færre enn dem som kommer til å bli rammet av naturkaststrofer, spesielt som følge av El Niño, som har ført til tørke og oversvømmelser flere steder i verden.

Siste sjanse for Libya

FN-ekspertene mener at dersom FN ikke lykkes i å få til en politisk løsning mellom de to rivaliserende regjeringene i Libya, kan det resultere i at militæret tar makten.

– I fraværet av en anerkjent regjering, kan Libya stupe inn i en borgerkrig, noe som betyr at det ikke er noen sjanse til å få til en stabil situasjon eller en politisk løsning i nærmeste framtid, heter det i rapporten.

Andre steder i Afrika vil Nigeria og nabolandene streve med å stoppe massakre utført av ekstremistgruppa Boko Haram.

– Bortsett fra Boko Haram, bryter også lokale militære menneskerettighetene og utfører vold mot sivile, skriver FN-ekspertene, som også nevner Ukraina som et sted der spenningen vil bli mindre de neste seks månedene. Ekspertene mener den spente situasjonen i Øst-Ukraina vil bli som i dag eller noe roligere.

Får få midler

Ekspertene mener også at det humanitære arbeidet i verden fortsatt vil ha for få midler og vil være under angrep, slik det skjedde i Kunduz i Afghanistan der Leger uten grensers sykehus ble ødelagt av bombing i oktober.

– Som angrepet på sykehuset i Kunduz viser, blir hjelpearbeideres arbeid stadig vanskeligere, står det i rapporten.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: CIA-sjef: – Militær løsning umulig i deler av Midtøsten

 
Clinton: USA kan ikke hindre alle terrorangrep

170.000 flyktninger og migranter kom til EU i september