Det har alt i alt vært en god periode på verdens børser i juli, men ikke alle tar bølgen av den grunn.

Fondsgiganten Blackrock ser økende global risiko og ber investorene følge nøye med utover høsten, skriver svd.se.

Blackrock peker blant annet på alle protestene mot innstrammingspolitikken i Europa og politisk uro i Midt-østen.

Selskapets sjefstrateg, Russ Koesterich, ser også at det lurer farer i USA der økonomien gradvis er i ferd med å hente seg inn.

En styrket amerikansk økonomi har nemlig en bakside. Det er at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve trekker tilbake sine gigantiske støttekjøp av amerikanske obligasjoner.

- Risiko på flere måter

De månedlige støttekjøpene er idag på 85 millarder dollar.

Konsekvensene av kutt eller bortfall av støttekjøp er nemlig at rentene kryper oppover. Bare troen på at støttekjøpene snart vil reduseres har allerede fått renten på 10-årige statsobligasjoner til å stige kraftig, og den er nå passert 2,5 prosent.

- Et vedvarende rentenivå på over tre prosent utgjør en risiko for aksjer på flere måter, skriver Koesterich i et markedsbrev, ifølge svd.se.

Høyere renter vil blant annet redusere bedriftenes overskudd og også legge en demper på boligmarkedet i USA.

Les også: Meglerveteran kaller opptur boble



- Ligner krisen i 2008

- Noe vil gå veldig galt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.