Diskusjonene går høylytt om hva fremtiden vil bringe når det gjelder den superraske utviklingen av kunstig intelligens. Et av de største stridsspørsmålene er om menneskene har noe å frykte.

En som mange lytter til i debatten er professor Stephen Hawking.

Ifjor advarte den verdensberømte teoretiske fysikeren om at anstrengelsene med å skape kunstig intelligens kan true hele menneskelighetens eksistens.

I sommer var han en av underskriverne på et åpent brev som advarte verdens ledere om at kunstig intelligens ikke bør brukes til å utvikle militære våpen som tenker selv.

Nå mener Hawking at kunstig intelligens enten kan bli det beste eller det verste som er skjedd menneskeheten, fremgår av svar som professoren nylig har gitt til brukere av det kjente internettforumet reddit.com.

Brukerne av forumet ble oppfordret til å stille Hawking alle mulige spørsmål om kunstig intelligens, og nå er svarene i sin helhet lagt ut på reddit.com.

- Vil utvikle en trang til overlevelse

Hawking svarte blant annet dette til en biolog som var skeptisk til at kunstig intelligens over hodet vil ha interresse av å reprodusere:

- Som Steve Omohundro sier (amerikansk professor som forsker på kunstig intelligens, red. anm.), så vil en ekstremt intelligent fremtidig kunstig intelligens utvikle en trang til overlevelse og ansaffe ressurser som et skritt mot å oppfylle sine mål, for overlevelse og ressurser vil øke dens sjanser for å oppnå det målet den har. Det kan skape problemer for de menneskene som blir fratatt sine ressurser.

Mange lurer også på om kunstig intelligens vil ta fra menneskene alle eller de fleste jobbene og skape teknologisk massearbeidsledighet. Til dette svarte Hawking blant annet:

- Hvis maskiner produserer alt vi trenger så vil resultatet bli at vi blir avhengige av måten det blir distribuert på. Alle kan nyte et luksuriøst liv hvis maskinprodusert rikdom deles, eller de fleste mennesker kan ende i forferdelig fattigdom hvis maskinenes eiere lykkes med lobbyvirksomhet mot utdeling av godene. Så langt synes trenden å helle mot den siste muligheten, der teknologi driver en stadig økende ulikhet.

Alle spørsmålene og svarene fra Stephen Hawking kan leses her.


Les også:   Apple-gründer frykter menneskene skal bli robotenes «husdyr»


- Da kan det være ute med oss

- Tidsreiser kommer  

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.