Neste år er det 40 år siden Apple ble grunnlagt i California av vennene Steve Wozniak og Steve Jobs.

Jobs var forretningsgeniet mens Wozniak var teknikeren, ingeniøren og hjernen bak designet av de første Apple-maskinene, skriver dn.se.

I et intervju med svenske Dagens Nyheter snakker Wozniak om maskiner som har blitt så avanserte at de lar mennesker kommunisere med dem som om man prater med andre mennesker. Han snakker om selvprogrammering, og maskiner og roboter som lærer seg selv på samme måte som barn, og om hvor langt kunstig intelligens kommer til å utvikles.

Han tror veldig sterkt på utviklingen, men han frykter fremtiden.

- Nei, jeg vil ikke at de skal lykkes. Jeg har pratet om det i tre år og mange begynner å uttrykke uro for kunstig intelligens, sier han ifølge dn.se og ramser opp Elon Musk (gründeren bak både Paypal, elbilen Tesla og romfartselskapet SpaceX), grünnleggeren av Google og fysikeren Stephen Hawking som noen eksempler.

- Uten å vite hva det fører til

Wozniak ser ifølge avisen en mulig fremtid der menneskeligheten mister kontrollen over den tekniske utviklingen, og han bruker ordet «husdyr» for å beskrive hva mennskene kan bli overfor maskinene.

Men først og fremst tenker Steve Wozniak på hva som vil skje når en robot blir bedre enn oss til å tenke, på samme måte som andre maskiner har blitt sterkere eller raskere enn oss.

– Akkurat nå kan vi håndtere det, men vi vil bare lære dem mer og mer uten å vite hva det fører til. Vi ønsker ikke å bli som husdyr, men vent til de kan tenke selv og programmere seg selv, sier Wozniak til dn.se.

I dag bruker Wozniak så mye tid han rekker til å være dommer i konkurranser der unge utvikler roboter.

Steve Wozniak er også en stor pessimist når det gjelder troen på menneskenes sjanser til å løse problemene med miljø-ødeleggelser og klimaendringer.

 

Les også: - Da kan det være ute med oss


  Skremt av kunstig intelligens

Roboter splitter USA
 

Vil gjøre PCen din «menneskelig»   

 


 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.