Det er ikke bare Tjuvholmen i Oslo som kan skilte med rekordpriser i eiendomsmarkedet. På Tjoholmen i Os utenfor Bergen forsøker eiendomsinvestor Jarle Nordnes (52) for andre gang på to år selge sitt landsted på den seks mål store holmen. Denne gang er prisen dumpet fra 25 millioner kroner til 19,5 millioner kroner.

- Jeg tror det er marked for den eiendommen til den prisen, sier advokat Stein Herland i Herland Eiendom som hadde salgsoppdraget i 2013.

Han har mer tro på den nye prisen.

- Det er et nivå som vi relativt raskt fikk en antydning på den gang, sier Herland, og viser til at det generelt også er mer «guff» i eiendomsmarkedet nå.

Ifølge Tom Jørgensen i Privatmegleren som nå har salgsoppdraget, har han hatt flere interessenter fra Bergensområdet.

-Prisen på nær 20 millioner kroner gjør at det er et mer begrenset marked, men samtidig er jeg overrasket over hvor mange som etterhvert har beveget seg inn i denne kjøpergruppen. Tidligere kunne disse telles på en hånd. Slik er det åpenbart ikke lenger, sier Jørgensen.

Flere rekorder

I øyeblikket ligger ni fritidsboliger over 15 millioner kroner til salgs på finn.no, tre av dem i området mellom Haugesund og Bergen. Herland synes ikke det er så merkelig at den dyreste annonserte sjøeiendommen i landet i øyeblikket befinner seg i Bergen.

- Jeg skjønner spørsmålet, men det er ikke til å komme fra at det er noen bemidlede i Bergen også. For bergensere er det ikke aktuelt å ha hytte på Sørlandet, det er for langt å reise. Da vil de prioritere enten her eller i Spania eller tilsvarende. Det er slik jeg tolker markedet, sier Herland.

Eiendomsinvestor Jarle Nordnes
Eiendomsinvestor Jarle Nordnes

Det er nettopp til Spania Jarle Nordnes heller vil.

-Jeg har hatt stedet i 17 år og har lyst til å finne meg noe i Spania, som avviser at det er Bergensværet som gjør at han vil trekke sørover.

-Det var greit å ha stedet når barna var små, men nå er det voksne. Det blir ikke det samme lenger, sier Nordnes som er spent på hvordan markedet reagerer på den nye prisantydningen.

-Det er vanskelig å prissette dette, sier han.

Investoren kjøpte den lille øya i 1998 og betalte den gang i underkant av to millioner kroner, men har siden totalrenovert stedet og bygget en ekstra gjestehytte.

Det er ikke første gang Nordnes gjør store eiendomshandler. I fjor solgte han privatboligen på Nattlandsfjellet i Bergen til rekordhøye 30 millioner kroner, et hus han kjøpte i 2007 for 12 millioner kroner. Boligen på 800 kvadratmeter har både kinosal, svømmebasseng og eget spaanlegg.

Valgfri bruk

Litt lenger sør, en 30 minutters biltur fra Haugesund, forsøker Odd Eivind Knutsen (67) å selge sin sjøeiendom i Sveio for 19 millioner kroner. Han har valgt merkelappen fritidsbolig.

Nest dyreste fritidseiendom ved sjøen får man i øyeblikket på Sveio, en halvtime fra Haugesund. Den har prisantydning 19 millioner kroner.
Nest dyreste fritidseiendom ved sjøen får man i øyeblikket på Sveio, en halvtime fra Haugesund. Den har prisantydning 19 millioner kroner. (Foto: Privat)
-Jeg måtte velge, men det er like mye bolig som fritidseiendom, sier Knutsen som tidligere har forsøkt å selge det som næringseiendom ettersom eiendommen med til sammen syv hus, tre kilometer strandlinje, 680 mål tomt med jaktterreng, også har tre havneområder og et tidligere steinbrudd med granittisk gneis.

-Folk må bruke det som de vil, men jeg la det inn under fritidseiendom, sier Knutsen som bor halve året på Gran Canaria og kunne tenke seg en enklere eiendom å holde. Han forsøkte i fjor å selge for 30 millioner kroner, men foreløpig har ingen seriøse interessenter meldt seg på 19 millioner kroner heller.

-Men hvis du ikke har hatt noen interessenter på disse prisnivåene, det er ikke et tegn på at det er for dyrt?

-Sikkert. Men kan vi ikke få det solgt til den prisen, så bor vi her og har det kjempefint. Nå produserer vi vin også. Vi laget nettopp 1300 liter rødvin som ligger på eikefat og godgjør seg. Jeg har importert druekonsentrat, så tilsetter vi vann når det kommer til Norge. Vann har vi nok av her, sier Knutsen som også velger å gjøre meglerjobben selv:

-Eiendomsmeglerne skal ha så mye penger for det at jeg like godt kan gjøre det selv, så sparer vi en million kroner.

Selv kjøpte Knutsen eiendommen for seks millioner kroner på begynnelsen av 2000-tallet ifølge eiendomsregisteret.

-Den går for 19 i og med at jeg har lagt den ut for den prisen, men er det noen som kommer og byr 25, så kan de få det for den prisen og. Helt opp mot 30 millioner kroner, men da vil jeg ikke ha mer, humrer Knutsen.

Pengesterke vestlendinger

Eieren av en fritidseiendom noen kilometer unna, i Vikabygd en 40 minutters biltur fra Haugesund, har imidlertid valgt å bruke eiendomsmegler for å selge sin sjøeiendom til 15 millioner kroner.

Denne fritidseiendommen mellom Haugesund og Stavanger vil eier ha 15 millioner kroner for.
Denne fritidseiendommen mellom Haugesund og Stavanger vil eier ha 15 millioner kroner for. (Foto: DNB Eiendom)

-Det har vært solgt flere store fritidseiendommer her i høy prisklasse, sier eiendomsmegler Tone Tjessheim Mannes i DNB Eiendom, og viser til flere salg over ti millioner kroner. Hun synes ikke det er for drøyt med 15 millioner kroner for 15 mål tomt, med to hytter, naust og anneks i tillegg til egen sandstrand og brygge.

- Ingen av de som har henvendt seg har sagt noe på prisen. Til syvende og sist er det markedet som bestemmer, men jeg tror ikke det er for dyrt, sier Mannes som mener det finnes potensielle kjøpere i denne prisklassen både i Haugesund og Stavanger-området som ligger to timer unna med bil.

-Vi ser at noen slike eiendommer går kjapt, mens andre må ligge og modnes litt. Det er man forberedt på her og, så man har ingen hast med det, sier hun.

Les også:

Markedsfører hytter ulovlig

Hvaler-hytter til 2,1 millioner

Dette oppussingsobjektet gikk 3,25 mill. over prisantydning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.