I løpet av to uker har Nouriel Roubini, også kjent som Dr. Doom, blitt mer redd for at USA er på vei mot en "dobbel-dipp" . Han er ikke alene.

Uroen for en ny konjunkturnedgang vokser, viser en undersøkelse Handelsbanken har gjort blant investorer i obligasjonsmarkedet. Frykten for overoppheting i Kina får mye av skylden for den økte pessimismen, skriver DI.se.

Ny knekk?
Stimulanser fra regjeringer og sentralbanker har gjort at verden kom raskere og sterkere ut av de økonomiske problemene enn de fleste trodde. Men - spørsmålet er om gjeninnhentingen er solid eller porøs.

Debatten har rast rundt om oppgangen blir rask, treg eller etterfulgt av ny nedgang – U, V eller W. Eller står vi kanskje overfor en utdratt lavkonjunktur, en L, som de mest pessimistiske tror.

Handelsbanken har gjennomført en spørreundersøkelse blant investorer i obligasjonsmarkedet, og resultatene viser at pessimismen begynner å spre seg. I november trodde 29 prosent på en V-formet utvikling, der økonomien kom raskt ned, men skal raskt opp. Nå er andelen nesten halvert til 15 prosent.

Flere av investorene tror nå på en W-formet konjunkturkurve eller en såkalt dobbel-dipp. 26 prosent av de spurte tror på W, mot bare 15 prosent for et halvt år siden, skriver DI.se.

37 prosent tror at økonomien ikke blir svakere igjen - en såkalt U-form, mens en femtedel av de spurte er pessimister og tror på an lang svak periode for verdensøkonomien (L-form).

En av årsakene til at flere er blitt pessimister mener Handelsbanken ligger i at risikoen for en kinesisk overoppheting vokser. Prisveksten er nå på sitt høyeste nivå på 16 måneder, eksporten bare øker og det samme gjør husprisene.

Les mer om dette her:

Boblefrykt i Kina

Les også: Må låne 11.500 milliarder kroner

- Dominobrikkene faller

<b>- 10 ting jeg lærte av krisen</b>

Wall Street-kommentaren fra fredag: - Markedet er skjelvent (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.