Det koker fortsatt i det kinesiske eiendomsmarkedet tross forsøk fra myndighetene på å stramme inn. Imidlertid eier over 1,5 millioner kinesere minst tre leiligheter i tillegg til egen bolig. Mange har fordoblet investeringen på 18 måneder, skriver Dagens Næringsliv.

Den tidligere sjeføkonomen i Det internasjonale valutafondet, Kenneth Rogoff, tror Kina er i startfasen av en eiendomskollaps og at dette vil ramme banksektoren hardt.

Viser offisielle tall virkeligheten?
De offisielle prisstatistikkene viser en prisøkning på rundt 12-15 prosent det siste året i de største byene. Dette er tall som få klarer å få til å stemme med virkeligheten. I realiteten har prisøkningen i storbyene vært på mellom 40 og 60 prosent siden ifjor vår.

- Det er svært vanskelig å se inn i fremtiden når en ikke har tilgang til statistikker en kan stole på. At det er en boble i det kinesiske eiendomsmarkedet er jeg ikke i tvil om, sa Rogoff på Asia-Pacific Debt Investor Forum.

Spår kinesisk resesjon
Ifølge Rogoff, som nettopp har utgitt boken «This time is different», som tar for seg de siste 800 årene av verdensøkonomien, er det som skjer i den kinesiske økonomien for tiden ikke enestående.

- Kina er den klassiske «det kan ikke skje her»-historien med at det er andre regler som gjelder og at en resesjon ikke kan forekomme. Det er selvfølgelig feil. Med den hastigheten den kinesiske økonomien vokser vil det være humper på veien. Det er svært usannsynlig at det ikke vil komme en resesjon i Kina de neste ti årene, sa Rogoff.

Les også: - Verdensøkonomien er nær en ny depresjon


<b>- Eiendomsprisene i Kina vil trolig falle </b>

<b>Kina truet av boligboble </b>

<b>Spår smell for Kina og Norge</b>

<b>Advarsel fra Kina-topp</b>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.