Econas lønnsstatistikk for 2010 viser at nærmest "alle" siviløkonomer har frynsegoder som en del av lønnen sin.

Hele 93 prosent av siviløkonomene får fri telefon betalt av arbeidsgiver, mens mange arbeidsgivere garanterer for full lønn ved sykdom.

Og at frynsegoder er viktig, dét kan Monica Dahlsrud Gran skrive under på:

- Jeg hadde trolig vært sengeliggende og ufør i dag hvis ikke arbeidsgiveren min kjøpte helseforsikring til alle sine ansatte i 2008, sier hun til DN.no.

Ryggsmertene kom - og ble
Her er hennes historie:

I april 2007 får administrasjons- og økonomisjefen hos Follo Bil Gruppen i Ski akutte ryggsmerter som ikke vil gi seg. Siden hun er svært aktiv både på helsestudio og på håndballbanen, regner hun med at smertene vil forsvinne av seg selv med trening. Det skjer ikke.

I desember sender fastlegen hennes rekvisisjon om prolapsoperasjon ved Ullevål sykehus, kort tid etter blir hun sykmeldt.

Ventetiden er imidlertid lang - hele 96 uker. Derfor ordner Monica Dahlsrud Gran opp selv og undersøker mulighetene for fritt sykehusvalg. Hun finner ut at en privatklinikk tar oppdrag fra det offentlige og får fastlegen sin til å sende rekvisisjonen dit. I februar 2008 blir hun operert på privatsykehuset, og operasjonen er vellykket.

Men i mai får hun nye smerter i ryggen og må gjennom nye undersøkelser. Det viser seg at prolapsoperasjonen ikke er nok, hun trenger en såkalt fiksasjon (avstivning av ryggvirvlene med skruer og plater, samt utskifting av skive). Men denne operasjonen dekkes ikke av fritt sykehusvalg. Skal Monica Dahlsrud Gran betale den selv, koster det cirka 100.000 kroner.

Reddes av forsikringen
- 100.000 kroner er mye penger hvis jeg skulle betalt det selv. Heldigvis kjøpte Follo Bil Gruppen helseforsikring til alle ansatte i juni 2008. Det ble redningen, sier hun.

I slutten av august sender hun inn rekvisisjonen til forsikringsselskapet arbeidsgiveren har en avtale med, og hun får dekket operasjonen på 100.000 kroner. To uker senere opereres hun på samme sykehus og av samme lege som hun har hatt oppfølging av hele tiden. Hun får også dekket en uke på privat sykehus og to ukers rehabilitering etterpå.

I februar 2009 er Monica Dahlsrud Gran 100 prosent friskmeldt og tilbake i full jobb. I løpet av våren trener hun som normalt igjen, og samme sommer går hun over Besseggen - smertefri.

- Vinn-vinn-situasjon
- Uten helseforsikringen hadde jeg fortsatt stått i kø for operasjon - og vært sengeliggende. Slik jeg ser det er helseforsikring en utrolig lønnsom investering for arbeidsgiver, som sparer fryktelig mange sykedager i bedriften, sier hun.

- Det blir jo en vinn-vinn-situasjon. Arbeidstaker slipper å gå lenge sykmeldt eller bli ufør, og arbeidsgiver får ansatte raskt tilbake i jobb, legger hun til.

Helseforsikring er ikke det eneste frynsegodet administrasjons- og økonomisjefen har på jobben:

- Jeg har også fri mobiltelefon, fri fasttelefon, fri avis, betalt internett og får ny bil tre ganger i året. Det er luksusen man får ved å jobbe hos en bilforhandler, men kan likevel ikke måle seg mot helseforsikring. Du vet ikke hvor viktig et slikt frynsegode er før du ligger der, sier Monica Dahlsrud Gran.



* 67 prosent får dekket internettkostnadene sine.

* 47 prosent får dekket ett eller flere avisabonnement av arbeidsgiver.

* Fri eller delvis fri bil oppgis som frynsegode av 28 prosent. For årskullene 1986 og tidligere oppgir over halvparten at de får dette dekket av arbeidsgiver.

* 81 prosent av siviløkonomene har full lønn ved sykdom. Dette er lønn betalt av arbeidsgiver utover statens maksimalsats for sykelønn på 6G.

- Forhandle frem full lønn ved sykdom
Administrerende direktør i Econa (tidligere Siviløkonomene) Anita Roarsen er spesielt fornøyd med at mange arbeidsgivere gir arbeidstaker full lønn ved sykdom.

- Etter bare kort tid i arbeid har de fleste siviløkonomer en inntekt som overstiger folketrygdens maksimalsats for sykelønn på 6G. Derfor råder vi våre medlemmer som ikke har full lønn ved sykdom om å gjøre dette til et forhandlingspunkt i forbindelse med sin lønnssamtale for å unngå økonomisk tap ved midlertidig bortfall av arbeidsevne, sier Anita Roarsen.

Les også: Ikke noe gullår for siviløkonomene

Her er de heteste jobbtrendene

Bonusfesten fortsatt på is (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.