Regjeringen har begynt å stanse deler av USAs offentlige virksomhet. Det ble nemlig ingen løsning på den amerikanske budsjettstriden før fristen utløp ved midnatt natt til tirsdag lokal tid.

Det hvite hus ga derfor ordre om å stenge store deler av USAs statsapparat ettersom det ikke fantes noe godkjent budsjett da det nye regnskapsåret begynte 1. oktober.

Det er ventet at rundt 821.000 offentlige ansatte blir permittert.

Nå er frykten at budsjettfiaskoen skal trigge en konflikt som økonomene frykter enda mer; politikernes kamp for å bli enige om å øke USAs gjeldstak innen 17. oktober, for å hindre historiens første amerikanske mislighold av statsgjelden.

I et eget TV-sendt budskap til USAs militære sa president Barack Obama at landets soldater vil bli på post som vanlig. Men sivile ansatte i forsvarsdepartementet kan bli rammet av permitteringer.

– Jeg vet at dagene framover kan innebære mer usikkerhet, sa Obama.

- Pinlig
Sjeføkonom Robert Bergqvist i den svenske storbanken SEB er lite imponert over amerikanske politikere.

– Det er pinlig at det må gå så langt som til å begynne å stenge ned. Men det er forhåpentligvis nå de virkelige forhandlingene begynner, sier Bergqvist til svd.se.

Ifølge sjeføkonomen lå det i kortene at det ikke skulle bli noen løsning før fristen.

- Jeg er muligens like naiv som resten av markedet og tror at det kommer til å løse seg. Alle ganger tidligere når politikerne i kongressen har stått på kanten av stupet, kikket ut og sett på alternativene, ja da bruker de å komme til enighet om noe som gjør at vi unngår det mest dramatiske utfallet. I og med dette har skjedd tidligere tror mange, akkurat som jeg, at man skal lykkes også denne gangen med til slutt å nå en forhandlingsløsning, sier Robert Bergqvist til avisen.

Samtalene fortsetter
Selv om Republikanerne og Demokratene ikke klarte å bli enige før fristen, fortsetter samtalene og forhandlingene om et midlertidig budsjett. Lederen for Det hvite hus' budsjettkontor ber partene om å bilegge striden så raskt som mulig.

Allerede ti minutter før fristen beordret kontorets direktør Sylvia Mathews Burwell stans i store deler av offentlig sektor.

– Etatene bør nå iverksette planene for en ordnet nedstengning som følge av manglende bevilgninger, sa Burwell i en uttalelse.

NASA permitterer
Det er første gang på 17 år at mange føderale kontorer og institusjoner må stenge dørene.

Alt militært personell blir på sine poster, men mange sivilt ansatte i forsvaret permitteres. Romfartsorganisasjonen NASA vil måtte permittere nesten alle sine ansatte, og USA nasjonalparker blir stengt.

– Hvis det er kortvarig, tre eller fire dager, vil ikke publikum bry seg noe særlig om nedstengningen, og økonomien fortsetter som normalt. Hvis det går tre-fire uker eller lenger, vil det gjøre stor skade på økonomien, sier økonomen David Kotok i rådgivningsfirmaet Cumberland Advisors til Politico.

"Pingpong"
Senatet og Representantenes hus sendte dødfødte budsjettvedtak fram og tilbake frem mot fristen for å løse USAs budsjettstrid.

Representantens hus vedtok for tredje gang på rad et budsjettforslag som stakk kjepper i hjulene for Barack Obamas helsereform. Som ventet ble forslaget skutt ned av demokratene i Senatet kort tid senere.

Tidligere på dagen advarte presidenten om hva som kan skje hvis ikke et midlertidig budsjett vedtas. Da kan store deler av USAs offentlige virksomhet stanse opp.

– Jeg håper og tror at Kongressen i ellevte time nok en gang vil gjøre det rette, sa Obama.

Mens Republikanerne har flertall i Representantenes hus, kontrolleres Senatet av Det demokratiske partiet som Obama tilhører.

Begge parter ville helst unngå å sitte med et dødfødt budsjettforslag i hendene idet fristen for å løse striden utløp tirsdag morgen klokken 6 norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters minner de mange budsjettforslagene om en varm potet som kastes fram og tilbake mellom Kongressens to kamre.

Høyre fløy
På en pressekonferanse tidligere på dagen gikk president Obama hardt ut mot sine republikanske motstandere. Han beskyldte dem for å sette landets økonomi på spill for å oppfylle krav fra partiets ytterste høyre fløy.

En viktig årsak til konflikten er Republikanernes ønske å stanse Obamas helsereform, men presidenten forsikret at den uansett vil tre i kraft tirsdag. Samtidig advarte han om konsekvensene av en såkalt nedstengning av den amerikanske staten.

– En nedstengning vil få høyst reell økonomisk betydning for virkelige mennesker med en gang, sa Obama.

Les også: Nytt gjeldskaos truer USA


Offentlig virksomhet kan stoppe opp i USA


- USA kan umiddelbart miste tilgangen til kontanter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.