Hilde Midthjell har valgt et liv hvor hun våger mye, delvis inspirert av et postkort hun har hatt stående på skrivebordet siden studiedagene. Der står det: «Å våge er å miste fotfeste en liten stund. Ikke å våge er å miste seg selv».

Midthjell våget mye da hun hoppet av et medisinstudie med toppkarakterer i 1986, til fordel for å bo i campinghytter under besøk til nesten alle landets hudpleiesalonger. Hun hadde et budskap om at det går an å gjøre ting bedre. Det kronet henne med et endelig salg av Dermagruppen til en halv milliard kroner i 2009. Samme året investerte hun i underskuddsforetaket Dale of Norway. Året etter gikk selskapet med overskudd for første gang på mange år. Midthjell er som nesten-milliardær på egenhånd Norges mest suksessfulle kvinnelige gründer.

Midthjells råd til gründere

1. Hvis du ikke har inngående kunnskap om de produktene og den bransjen du ønsker å satse på, bør du gjøre en forundersøkelse blant for eksempel noen utvalgte potensielle kunder for å se om responsen er positiv.

2. Lag grundige budsjetter, slik at du ser hvor mye kapital du vil trenge for å klare deg gjennom oppstartsfasen. Husk at det generelt tar lengre tid å oppnå overskudd enn du tror.

3. Når du starter opp, er det utrolig viktig å prioritere hardt og ha fokus på det som kan gi deg best mulig inntjening raskest mulig. Alltid «Need to do», før «Nice to do».

4. Innstill deg på at å bygge en bedrift krever hardt arbeid i noen år.

5. Om du ikke er en helhetlig person, som både er kreativ, strukturert, en god selgertype og en god leder, må du sørge for å bygge opp et team som utfyller deg.

Se de andre i panelets gjenstander og deres beste råd til gründere og vekstbedrifter:

Gammel nyskaper i luften

Norwegian-sjefen hadde to gründergjenstander som han vurderte å ta med. En var en modell av jagerflyet Starfighter, og den andre var en modell av Norwegians første fly som lavprisselskap. Han landet på Norwegians første fly.

Marxistinspirert milliardær

Skagen-gründeren er bevæpnet med Karl Marx.

Høy på svidd gummi

Hans første kunde var en eier av en blå Audi. Det husker Sharif fremdeles, for han tok vare på de gamle dekkene han fikk i innbytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele saken: Ber gründerne kuppe krisetider

Les alt om gasellene