Åge Westbø hadde ekstrajobb som nattevakt på en psykiatrisk avdeling mens han gikk på videregående. Etter videregående søkte han seg inn på sykepleierhøyskolen uten å komme inn. I stedet ble han yrkesmilitær, før han gikk gradene i meglerselskapet Stafonds.

Westbø er inspirert av Marx, men han påpeker at han også er liberalist. Han mener det ikke lenger er behov for væpnet revolusjon, men det er fortsatt behov for endringer. Gjennom Marx fant Westbø frem til Robert Owens, som også er blitt en viktig inspirator. Owens er kjent for at han tidlig på 1800-tallet drev en fabrikk i Skottland med spesielt fokus på arbeidernes vilkår. I 1825 i New Harmony i USA grunnla Owens en landsby inspirert av utopisk sosialisme. Skagen er blant annet kjent for at alle faste ansatte får en andel av overskuddet, uansett funksjon. Westbø var blant de første som advarte mot at garanterte spareprodukter var konstruert for å gi bankene fortjeneste på kundenes bekostning.

Westbøs råd til gründere

1. Tro på det du gjør. Hvorfor skal andre tro på det, hvis ikke du gjør det.

2. Vær kundefokusert og fleksibel.

3. Tenk langsiktig og vær tålmodig, bygg sten på sten, ting skjer ikke over natten. På sikt er virkeligheten mer fantastisk enn fantasien.

4. Vær fokusert på det du skal gjøre og ikke spre deg på flere områder.

5. Bygg et team av mennesker som har sterke egenskaper.

Se de andre i panelets gjenstander og deres beste råd til gründere og vekstbedrifter:

Gammel nyskaper i luften

Norwegian-sjefen hadde to gründergjenstander som han vurderte å ta med. En var en modell av jagerflyet Starfighter, og den andre var en modell av Norwegians første fly som lavprisselskap. Han landet på Norwegians første fly.

Hilde Midthjell

Hun har valgt et liv hvor hun våger mye, delvis inspirert av et postkort hun har hatt stående på skrivebordet siden studiedagene.

Høy på svidd gummi

Hans første kunde var en eier av en blå Audi. Det husker Sharif fremdeles, for han tok vare på de gamle dekkene han fikk i innbytte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele saken: Ber gründerne kuppe krisetider



Les alt om gasellene