Dagens Næringslivs boligekspertpanel oppfordrer i dagens avis unge til å gjøre oppfør mot de høye boligprisene.

Panelet mener en rekke offentlige hindre for bygging av nye boliger må ta skylden for at prisene er blitt så høye.

Les saken: Ber ungdom gjøre opprør mot høye boligpriser

Unge Høyre stiller seg nå bak oppfordringen til et opprør.

- Gjør de minste boligene dyrere
Leder av Unge Høyre, Henrik Asheim, er klar på hvor opprørerne bør angripe først: De nye kravene til såkalt universell utforming av alle nye boliger - som innebærer at det skal være plass nok til at rullestolbrukere skal kunne ferdes i boligene.

- Når man krever at alle nye leiligheter skal ha hinderfrie snusirkler i hvert rom, så krever det ikke veldig mye fantasi for å skjønne at dette blir ekstra vanskelig i små leiligheter for ungdom. Konsekvensen er at man skaper et regelverk som fjerner incentivene til å bygge boliger for ungdom, sier Asheim til DN.no.

Han viser til at blant andre Selvaag Bolig ifølge dem selv nå dropper bygging av de aller minste boligene, fordi kravene om rullestoltilpasning gjør dem for dyre for førstegangskjøperne, men for små for de veletablerte.

Les saken: Skrinlegger boligprosjekt på grunn av rullestol-krav

Vil ha unntak
Asheim synes ikke at handikappedes behov for å kunne ferdes fritt i alle boliger er god nok begrunnelse for et krav som etter Unge Høyres mening, gjør de aller minste boligene dyrere.

- Det er uproblematisk å innføre krav til snusirkler på større leiligheter, som uansett ikke blir dyrere av den grunn. Men ikke i de aller minste leilighetene, som da blir enda dyrere. Vi kan ikke ha en politikk som stenger ungdom ute, sier Asheim.

- Men det er greit å stenge handikappede ute? De er jo også en gang førstegangskjøpere?

- Jo, men man må da heller kreve at en viss andel av de aller miste boligene tilpasses funksjonshemmede. Det finnes boligprosjekt tilpasset funksjonshemmede der ingen handikappede har kjøpt. Alle boliger trenger ikke være tilpasset.

- Et av poengene med kravene til rullestoltilpasning, er at de handykappede også skal kunne besøke andre som ikke er handikappede?

- Ja, det er en kjempeutfordring, men det er feil å innføre kravene når de aller minste leilighetene går opp i pris. Det er bedre å gi støtteordninger for tilpasninger av boliger til de som trenger det. Man må kunne ha to tanker i hodet på en gang, mener Asheim.

Vil ha andre reguleringer
Unge Høyre-lederen mener det også er andre regler og reguleringer som bidrar til de høye boligprisene for unge, blant annet streng tildeling av tomter. Unge Høyre kjemper også for utvidelse av ordningen med boligsp#229 for ungdom (BSU),.

Selv om partiet kanskje ikke er den ivrigste tilhengeren av reguleringer generelt, mener Asheim at nettopp reguleringer kan være ett av svarene på boligkrisen for de unge.

- Unge kommunestyrerepresentanter rundt om i Norge må holde fanen høyt og kreve at kommunene de bor i regulerer boliger spesielt til ungdom. Markedet for disse boligene er der, men andre typer reguleringer sender prisene opp.

- Så noen reguleringer er bra, også i Unge Høyre?

- Ja, ja. Problemet er ikke at det bygges for få boliger, det bygges feil boliger. Det er god sosialpolitikk at folk eier egen bolig, og det vil være god sosialpolitikk å legge til rette for at unge kan komme tidligere inn på boligmarkedet, sier Unge Høyres leder.

Les også at avtroppende sentralbanksjef Svein Gjedrem advarer mot at mange nordmenn har lånt femgangeren på inntekten: - De er svært sårbare

Les også:

Ingen tror på boligprisfall

Ber ungdom gjøre opprør mot høye boligpriser

- Boligboble i Sverige

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.