Onsdag kveld kom nyheten:

Den amerikanske sentralbankens, Federal Reserve (Fed), pengepolitiske komité besluttet at de starter nedskaleringen av sine obligasjonskjøp.

Men det var én person av de 17 komitémedlemmene som ville utsette nedskaleringen av stimulansepakken. Han heter Eric Rosengren og er sjef for Federal Reserve Bank i Boston.

Rosengren mener det var for tidlig å kutte obligasjonskjøpene til «innkommende data viser et mer tydelig bilde på en økonomisk vekst» som kan klare seg uten stimulansepakken, ifølge Bloomberg.

Han mener også at ledigheten i arbeidsmarkedet fortsatt er for høy, skriver Reuters.

- Jeg synes det er overraskende at ikke flere stemte imot, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets til DN.no

Hun peker på at forventningene i markedet på forhånd var mer blandet, og at det var mer usikkerhet rundt når Fed ville starte nedskaleringen av stimulansepakken.

- At bare én stemte imot, viser at usikkerheten var mindre enn man kanskje hadde trodd, sier hun.

LES OGSÅ: Fed-topp Eric Rosengren: Økonomien vokser «mye mindre enn vi skulle ønske»

Den amerikanske sentralbanken har i 15 måneder kjøpt statsobligasjoner og boliglånspapirer for tilsammen 85 milliarder dollar månedlig. Tiltaket, som er kjent som kvantitative lettelser (QE), har som mål å presse ned rentene som husholdninger og bedrifter er stilt overfor. Samtidig skal det få opp inflasjonen og få i gang hjulene i økonomien igjen.

Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markest.
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markest. (Foto: Brian Cliff Olguin)

Overraskende kutt i boliglånspapirer
Sentralbanken starter forsiktig, og åpner sin såkalte «tapering» med å kutte fem milliarder dollar i kjøp av henholdsvis statsobligasjoner og boliglånsobligasjoner.

- Det som kanskje var mest overraskende var at Fed startet nedskalering av boliglånsobligasjoner, sier Due-Andresen.

- Forskning viser at Feds kjøp av boligobligasjoner har bidratt positivt for boligmarkedet. Vi hadde trodd de ville startet med statsobligasjonene, sier hun.

At nedskaleringen starter med 10 milliarder dollar er omtrent det markedet hadde sett for seg, mener seniorøkonomen.

LES OGSÅ: USAs sentralbank lager resesjonsscenarioer

- Kompensasjon
Fed uttalte videre at de vil holde styringsrenten på dagens lave nivå, også lenge etter at ledigheten har nådd 6,5 prosent.

- Det må anses som en kompensasjon, sier Due-Andresen.

12 av 17 medlemmer i Feds pengepolitiske komité venter en renteending først i 2015.

- Det er hakket mer ekspansivt enn tidligere. Det sier de vil stimulere økonomien en god stund til, og ønsker å skille tapering fra styringsrenten, sier hun.

LES OGSÅ: Nå kan gode nyheter faktisk være positivt

Ben Bernanke sa under sin siste pressekonferanse som sentralbanksjef onsdag at nedskaleringen vil fortsette fremover og at den kan avsluttes sent i 2014.

- Han indikerte på pressekonferansen at de vil fortsette nedskaleringen i samme størrelsesorden, noe som betyr 10 milliarder dollar per møte. Dersom økonomien utvikler seg slik Fed ser for seg, betyr det at programmet kan være avsluttet mot slutten av neste år. Men dette avhenger i stor grad av hvordan dataen utvikler seg, seir Due-Andresen.

Seniorøkonomen peker også på at Fed følger inflasjonen nøye. Dersom inflasjonen faller, kan dette påvirke nedskaleringstempoet.

Wall Street i pluss
Aksjemarkedet har tidligere likt signaler om nedskalering dårlig. Tall som i utgangspunktet har vært positiv for amerikansk økonomi, har en rekke ganger medført et Wall Street i rødt. Gode tall er blitt ansett som et skritt nærmere en nedskalering.

Onsdag endte Wall Street i pluss.

Kari Due-Andresen mener en del av usikkerheten er ute av aksjemarkedet.

- Fed har egentlig oppdratt markedet i høst, og signalisert at det de foretar seg vil være drevet av en bedring i økonomien. At renten holdes lav lengre, gir også en reduksjon i usikkerheten fordi man blir mindre avhengig av en nedskalering, sier hun.

LES OGSÅ:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.