Hellas filleristes av EUs finansministre og EU-kommisjonen for ren tallbløff i rapporteringen av underskuddene på statsbudsjettet og landets statsgjeld, skriver Finansavisen.

Hellas måtte ifjor høst oppjustere kraftig både 2008- og 2009-underskuddet i prosent av BNP etter press fra EUs finansministre.

Men selv etter justeringene tør ikke EU-kommisjonen ta tallene på alvor før de er gjennomgått av Eurostat, og ifølge rapporten utelukkes det ikke at en ny gjennomgang kan gi ytterligere revisjoner av underskuddene.

Alle får strykkarakter
EU-kommisjonen mener feilene skyldes svake greske myndighetsinstitusjoner generelt og svikt i statistikkarbeidet spesielt, og at greske myndigheter har sendt inn data til EU som de visste var gale.

Ifølge EU-kommisjonen har statistikkmyndighetene latt seg påvirke av finansdepartementet, og data skal også være endret etter telefonsamtaler mellom involverte interesser.

Alle involverte etater får ifølge avisen stryk, enten for faglig svikt eller manglende koordinering og ansvarsfordeling som blant annet fører til at politikere lykkes i å påvirke statistikk over statsfinansielle forhold, slik at kvaliteten på tallene avhenger av hvor lenge det er til neste valg.

Les også: Disse landene er nærmest stupet

- Hellas kan ikke forvente seg krisehjelp

- Hellas er i en kritisk situasjon


Storbritannia kan bli "det neste Hellas"






(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.