En stor forskningsrapport tydet for noen år siden på at lett overvektige personer lever lenger enn normalvektige. Nyheten ble slått opp i flere medier ute og hjemme.

Nå har et forskerteam, hovedsakelig fra NTNU i Trondheim, analysert bakgrunnstallene i undersøkelsen som omfatter over 30 millioner mennesker.

Når kronisk syke og røykere siles vekk, grupper som ofte har lav kroppsvekt, viser det seg at blant friske ikke-røykere er det helt klart de med normal vekt som lever lengst.

Resultatene ble nylig presentert i en artikkel i British Medical Journal.

– Funnene våre er en ny indikasjon på at BMI som tilsvarer overvekt og fedme, øker risikoen for å dø tidlig, sier forsker og førsteforfatter Dagfinn Aune ved NTNU til Gemini.no.

Veide studiene

Flere undersøkelser de siste årene har konkludert med at det kan være sunt å ha litt ekstra fett på kroppen, flere av dem oppsummert i det amerikanske forskningsnettstedet LiveScience. Normalvektig BMI ligger mellom 20 og 25, mens BMI på 25 til 30 tilsvarer overvekt. Lett fedme defineres som BMI på 30 til 35.

De forrige analysene viste at en BMI på 25 ga den laveste dødeligheten, og både å være litt slankere og litt feitere enn det så ut til å øke risiko for tidlig død.

Men Aune og forskerkollegene hans har analysert 230 studier av sammenhengen mellom BMI og dødsfall av alle årsaker.

Til sammen deltok over 30 millioner personer og 3,7 millioner av dem døde i løpet av oppfølgingsperioden.

Før de silte gruppene tydet mye på at personer med BMI tilsvarende lett fedme (30– 35) ikke hadde høyere risiko for tidlig død enn personer med normal kroppsvekt.

Men da de fjernet alle som har røyket eller hadde en kronisk sykdom fra analysene, var risikoen for tidlig død lavest ved en BMI på 22-23. Bildet er enda tydeligere hvis man bare inkluderer studiene med lang oppfølgingstid: Friske ikke-røykere med en BMI på 20– 22 kan regne med å leve lengst. Det er altså ikke sunt å være overvektig.

Diskusjon

Årsaken til misforståelsen ligger i at røykere og kronisk syke ofte har lav kroppsvekt:

– Fordi sammenhengen mellom røyking og både vekt og dødelighet er så sterk, må vi ekskludere røykerne fra analysene for å få pålitelige resultater, sier Aune.

Kronisk sykdom kan på sin side føre til plutselig vektnedgang, samtidig som kronisk syke har økt dødsrisiko.

Resultatene i studier med kort oppfølgingstid blir mer påvirket av kronisk syke som har gått ned i vekt, men foreløpig ikke har fått en diagnose.

Det har også blitt diskutert om BMI og vekt er god nok indikator for om man er sunn eller ikke, ettersom BMI ikke tar hensyn til alder, kjønn eller hvor stor del av kroppsvekten som er fett eller muskler.

– BMI skiller ikke mellom muskelmasse og fett, og er i så måte ikke et perfekt mål på fedme, men for de aller fleste er det en klar sammenheng mellom BMI og fettprosent, sier Aune.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Trene inne eller ute? Dette gir størst helseeffekt

- For min del er maraton nesten sprint

Dette kan gjøre mer skade enn nytte

Se DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert: