Investorer i aksjemarkedet er naturligvis interessert i alle hendelser som kan påvirke kursen på aksjene de eier.

Men alle aksjeråd er nødvendigvis ikke like seriøse.

Den amerikanske næringslivssiden Daily Finance har sett på og vurdert noen mye omtalte aksjeråd, skriver business.dk.

Januar-teorien
Én teori sier at kursutviklingen for en indeks i januar, vil bli lik gjennomsnittet for resten av årets måneder. Svært lite sannsynlig konkluderer nettsiden, og viser blant annet til Dow Jones-indeksen som må stige 50 prosent i år for å leve opp til teorien. Fasit omtrent halveis er en oppgang på fem prosent.

Mai-finten
"Sell in May and go away" - er et annet kjent børsråd. Tilsynelatende et godt råd i år, men ifølge Daily Finance har de ikke funnet gode holdepunkter for at teorien holder mål.

Bikini-barometeret
Noen mener at man kan spå utviklingen på børsen ved å kikke på magasinet Sports Illustrateds swimsuit-nummer. Teorien går ut på at hvis det er en amerikansk kvinne som pryder forsiden, så vil aksjene i S&P 500-indeksn få vind i seilene.

Superbowl-spekulasjon
Superbowl-finalen er omfattet med enorm interesse i USA. Den såkalte superbowl-teorien er også populær i USA, og sier at hvis et lag fra National Football Conference, NFC, vinner finalen, så blir det et godt år i aksjemarkedet. Det skjedde i år, men så langt er det ingen fest å spore på børsene.

Nytårsteorien
Enkelte bruker den kinesiske kalenderen som veiviser for sine børsinvesteringer. Ifølge magasinet Newsweek er nemlig Dragens år - som vi nå er inne i og som er én av 12 mulige dyre-år - det nest beste år for aksjeinvesteringer. I gjennomsnitt stiger børsene 11 prosent i et drageår. Det gjenstår å se om det er mulig i år.

Baby-rumper
Sammenhengen mellom aksjekurser og ømme baby-rumper er en av de nyere teoriene. Ifjor viste statistikkene en økning i antallet barnerumper med eksem. Teorien var at amerikanske forbrukere som sliter i økonomisk motvind lot bleien sitte lenger eller gikk over til vaskbare bleier, og at lavt privatforbruk også ville slå ut på aksjekursene.

... og klassikeren: Kjolelengden
Denne gamle teorien er fortsatt ikke død, skriver Daily Finance. Teorien går ut på at økonomien avspeiles i lengden på kvinnenes kjoler. Jo lenger kjolekanten kryper oppover, jo sterkere blir økonomien. Magasinet Business Insider har tidligere undersøkt teorien, og laget en indeks som tydet på at kjolelengden fortsatt var en god indikator for økonomien - og dermed aksjemarkedet.

Les også: Slik knuser du børsen

Slik sparer du når det er uro i økonomien


- Vi har en forferdelig drøm

- Japan har mistet livsviljen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.