Det blåser en behagelig oljevind over norsk sokkel.

For etter at man trodde at de store funnenes tid var forbi, fant man ifjor gigantfunnet Johan Sverdrup på minst 1,7 milliarder fat. Funnet kan gå inn på topp 5-listen over de største oljefunnene gjennom tidene.

- De fleste store funnene i Norge var for noen tiår siden, men ifjor ble det ny optimisme da vi fant Johan Sverdrup. For første gang på lenge fant vi mer enn én milliard fat på ett år, sier analytiker Thomas Aarrestad på årets Pareto-seminar.

- Investorene kan fortsatt få eksponering dette funnet, og vi anbefaler å investere i Det Norske for å få med seg dette.

Et fantastisk år
Det norske er blant annet partner i Johan Sverdrup, og aksjekursen har allerede steget mer enn 100 prosent det siste året.

- Det har vært et fantastisk år, både for Norge og dette selskapet, sier Aarrestad, og viser til aksjekursutviklingen.

Men det er ikke bare Nordsjøen, der Johan Sverdrup ligger, som nå trigger massiv interesse. Skrugard-funnet i Barentshavet, som ble funnet våren 2011, bidrar også til rekordstor interesse for denne delen av norsk sokkel.

Skrugard-funnet er på 250 millioner fat, i tillegg har man også Havis-funnet som er på 150 millioner fat. Resultatet fra Salina-funnet er ennå ikke klart, men kan være på opptil 500 millioner fat.

- Barentshavet kommer til å komme mer i fokus de neste årene. Det er mange prospekter som kommer til å bli testet de neste 12 månedene, og vi ser at det er rekordstor interesse dette området i den 22. lisensrunden, sier Aarestad.

Tildelingen i denne runden skjer våren 2013.

Gå for de små
Og dersom man som investor ønsker å være med på en potensiell oljefest i dette området, finnes det mange valgmuligheter, mener Aarrestad.

Statoil er den største lisenshaveren.

- De store oljeselskapene som Statoil, Eni og GDF, er det vanskeligere å få mye oppside i. Noen av de uavhengige gir mer eksponering, som Faroe, Noreco, Det norske og Lundin. Dette er den beste måten å eksonere seg mot dette området på, sier analytikeren.

Hittill i år har man funnet 800 millioner fat olje på norsk sokkel. Pareto tror at vi passerer milliarder i løpet av året.

- Inn i 2013 tror vi at letingen kommer til å bli spennende, og Barentshavet blir spesielt interessant. Det er et veldig stort område, nesten like stort som Nordsjøen og Norskehavet tilsammen. Det er et underletet område, men det kommer til å endre seg. Vi forventer rekordmye i 2013, sier han.

Kan bli mye større
I den 22. lisensrunden vil det bli lagt ut 72 blokker i Barentshavet, og hvis alle disse blir tildelt tilsvarer det en økning på 84 prosent i dette området.

Av de 15 letebrønnene som nå skal bores i Barentshavet, vil åtte av dem være ved Skrugard.

- Vi tror at sannsynligheten er veldig høy for at dette området kommer til å bli større enn vi ser i dag.

Les også:

<b>Forundret over optimismen i oljeindustrien</b>

<b>Tør ikke benytte seg av brennhet marked</b>

<b>- Kommer til å bruke 6000 mrd i året på oljeboomen </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.