Investor Øystein Stray Spetalens riggbaby Standard Drilling har siden fusjonen med oppkjøpsfondet Clearwater solgt unna tre nybygg som selskapet har under bygging i Singapore.

Dersom kjøpsopsjonen for det fjerde nybygget utøves innen fristen 27. september vil det samlet gi selskapet en bokført nettogevinst på 33 millioner dollar, nær 190 millioner kroner, ifølge toppsjef Martin Nes.

På Paretos olje-og offshorekonferanse erkjente han at Standard Drillings seks gjenværende bestillinger og et svært usikkert finansmarked motiverte salgene.

- Vi ville redusere risiko. Dét var styrets vurdering og vi mener det var klokt å gjøre, sier Nes.

Riggselskapet tar levering av sin første rigg neste år. Enheten er per dags dato 56 prosent ferdigstilt, og avtalen med Keppels-verftet er ti prosent forhåndsbetaling, resterende ved levering. Selv i et stramt finansmarked, er selskapet komfortable med å skulle få på plass finansiering.

- Med grepene vi gjør, styrking av balansen og så videre, så tror vi at vi kan tiltrekke oss bankfinansiering, sier Nes.

Han mener finansiering er nøkkelen til selskapets suksess, og 60 prosent av verdien uansett hvordan de vender på det.

- Vi har allerede fra vi startet snakket med et bredt spekter av banker og jobber med å snevre inn det, og finne det vi kaller quarterback groups som vi jobber videre med. Så ser vi på å sikre finansiering før vi får kontrakt, mens bankene ser helst at vi har det i forkant selvsagt, men det er spørsmål om pris, sier han til DN.no.

Mens bankmarkedet har strammet seg til, har flere selskaper søkt til et brennhett obligasjonsmarked. Senest fredag meldte rigg-giganten Seadrill at selskapet vurderte å selge gjeld for en milliard dollar, 5,7 milliarder kroner. I dag melder selskapet at prisingen vil eventuelt være 5,625 prosent med fem års løpetid.

Nes har fått med seg nyheten. Men obligasjonslån ødelegger regnestykkene hans.

- Vi ser at Seadrill har fått obligasjonslån til hyggelig pris, men vi er redd det (obligasjonslån for Standard Drilling, journ. anm) ødelegger aksjonærverdier, rett og slett, sier Nes til DN.no.

Standard Drilling eies med 29,9 prosent av oppkjøpsfondet Clearwater, investeringsselskapet QVT med 10,5 prosent, og investor Øystein Stray Spetalens investeringsselskap Ferncliff med 10,2 prosent.

Selskapet har siden børsnoteringen i fjor omtalt seg selv som en oppkjøpskandidat, noe også fusjonen med Clearwater viser. Riggsalgene har også skapt enn oppfatning om at selskapet ikke har driftsambisjoner, noe toppsjefen i dag skarpt avviste.

- De fleste vi møter tror vi er stål, men vi bygger også ledelsen. Det er elleve personer i Singapore, og alle er aktivt med på å bygge selskapet klart for drift, sier Nes.

Les mer fra Paretokonferansen:
Tror sjokk kan gi rekordlav oljepris
- Krevende og tilfredsstillende å jobbe for John
- Riggmarkedet har endret seg
Helge Lund tviler på lavere oljepriser
Finner milliarder når ingen andre gjør det


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.