Kursutviklingen for det delvis statseide oljeselskapet Statoil har hengt etter resten av markedet og sammenlignbare selskaper.

company:stl

Dette kan imidlertid være i ferd med å snu, mener Pareto Securities som har selskapet øverst på sin anbefalingsliste.

Senioranalytiker Thomas Aarrestad i Pareto åpnet programmet for dagens olje-og gasskonferanse i Oslo med å peke på at oljeselskapet har funnet dobbelt så mye oljeekvivalenter som selskapet produserte i 2011.

- Jeg tror det er på tide å se på Statoil-aksjen, sa han.

Har slitt med å levere
Like fullt har selskapets produksjon og marginer holdt seg rimelig flatt de siste tre årene. Samtidig har den frie kontantstrømmen vært under press tross i at oljeprisen har steget rundt 30 dollar i perioden.

Analytikeren mener at produksjonen og kontantstrømmen på kort sikt ikke gir det hele bildet, mener erkjenner at det har bidratt til å tynge aksjen.

- Generelt har oljeselskapene slitt med å levere på sine målsetninger på kort sikt, sa Aarestad.

Han er imponert over Statoils letevirksomhet, med funn i Nordsjøen, Tanzania, Brasil og i USA, som de siste årene har gitt 3,6 millioner fat oljeekvivalenter, det dobbelte av produksjonen for bare to år siden.

Samtidig mener han at Statoils gjennomføringsevne undervurderes. Han trekker frem Gudrun-feltet som eksempel, som vil bli levert i tide og under budsjett i løpet av året.

- For tre år siden var Statoils prosjekter 70 prosent i rute, i dag er alt i rute, sa Aaarestad.

God lønnsomhet
Han fremhever spesielt evnen til å få ned kostnadene og prosjektene under budsjett.

- De har ingen kostnadsoverskridelser på porteføljen generelt. Jeg tror dette peker i retning av at det vil bli god, ny produksjon inn i Statoil-tallene i årene som kommer, med god lønnsomhet, sa analytikeren.

Statoil er operatør på 27 prosent av prosjektene på norsk sokkel, som største aktør.

Aarrestad peker på at mens norske myndigheter rapporterer om en kostnadsoverskridelser i forhold til budsjett på 14 prosent for prosjektene på sokkelen, er Statoil tross sin størrelse kun ansvarlig for rundt tre prosent.

- Dette er også en god indikator på at Statoil utmerker seg på en positiv måte og bør være en interessant investering, sier Aaarestad.

Sist men ikke minst, påpeker analytikeren at de bokførte verdiene i Statoil er på rundt 100 kroner per aksje, mens kursen er omkring 135 kroner. Det gir en pris/bok på 1,2, mens historisk sett har tallet vært betydelig høyere, rundt to-gangen.

- Tydeligvis frykter markedet at de nyeste investeringene er langt mindre verdt enn de gamle, sa analytikeren.

Priset for lavt
Samtidig har Statoil de siste tre årene solgt en rekke eiendeler til det dobbelte av bokførte verdier.

- Jeg mener dette er en tydelig indikator på at Statoil sannsynligvis er priset for lavt sammenlignet med de virkelige verdiene på deres eiendeler i porteføljen, sa Aarestad.

Pareto mener bransjesalgene antyder en aksjekurs på over 200 kroner per aksje.

- Vi tror at markedet er i ferd med å oppdage denne usammenhengen, sa han.

Les flere saker fra Pareto-seminaret her:

<b>Røkke jr. (30) har nøkkelen til USA-suksess</b>
- Folk kommer hit i jakten på penger
Slik blir årets Pareto-konferanse
- USA blir den sterkeste vekstfaktoren de neste ti årene
- Veksten de kommende årene bekymrer
- Olje er for billig
- Den største trusselen er at industrien kan bygge seg selv ihjel
- Norge har vært en stor suksess
Slik blir årets Pareto-konferanse
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.