Telenor legger listen for det de anser som et av verdens viktigste vekstmarkeder i mange år fremover.

Planen er mer enn å doble antall kunder i India de neste fire årene.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas antyder at India har en sentral plass i teleselskapets vekststrategi.

- Vi sa tidlig i fra at våre intensjoner var å bli og sikre videre drift i India. Telenor har en vekststrategi og India vil være et av verdens største vekstmarkeder i mange år fremover, sier Baksaas i en melding fredag

Telenor fikk i forrige måned tildelt nye lisenser i seks såkalte «sirkler» etter at indisk høyesterett tidligere i år inndro selskapets daværende indiske partners lisenser på grunn av korrupsjon i forrige tildelingsrunde.

Skal bli nummer to eller tre
Telenors indiske virksomheter har allerede en «anstendig» markedsposisjon både i antall abonnenter og målt i omsetning i alle seks sirkler, ifølge selskapet. Men, det siktes høyere.

"Planen er å forbedre dette ytterligere i årene som kommer ved å bli nummer to eller tre i de sektorene vi er til stede", heter det.

Innen utgangen av 2016 skal selskapet ha 55 millioner indiske kunder, opp fra 23 millioner i dag, ifølge presentasjonsmateriell.

Samtidig opplyses det at Telenors minuttkostnad allerede er under de etablerte operatørene.

- Betydelig vekstmulighet
Telenor har potensiale til å nå hver andre person i India etter å ha sikret seg lisens til å drive i seks sirkler, ifølge selskapet. Disse sirklene huser mer enn 600 millioner mennesker.

Sirklene er blant de mest folkerike regionene i landet og en sterk økonomisk vekst ventes å fortsette. Området har også den laveste mobilpenetrasjonen i India med en reell penetrasjon på anslagsvis 40 prosent ved utgangen av 2012.

"Dette representerer en betydelig vekstmulighet når det gjelder å kapre nye abonnenter og det er rom for betydelig vekst i basis taletjenester", heter det.

Samtlige i null tidlig neste år
Telenor offentliggjorde i november at Uttar Pradesh Øst ble den første sirkelen til å nå positivt driftsresultat tre år etter lanseringen.

Selskapet forventer at de gjenstående sirklene skal gå i balanse i løpet av de kommende månedene og Gujarat og Maharashtra ventes å gå i balanse tidlig i 2013.

Telenor har sikret seg 5 MHz frekvenser i UP Øst, UP Vest, Bihar, Andhra Pradesh, Gujarat og Maharashtra i den nylig avsluttede auksjonen.

20 års horisont
Kombinert med den planlagte virksomhetsoverføringen fra Uninor til en ny enhet, gjør dette at Telenors virksomhet i India fortsetter sømløst i det nye selskapet i en periode på 20 år, opplyses det.

- Vi er klare til å fortsette i India, sier Sigve Brekke, leder av Telenors indiske virksomheter.

- Det er motet og styrken til våre ansatte som skal drive den fremtidige veksten og utviklingen og bidra til ytterligere utbredelse av våre nett, sier han.

Presenterer India-mål
Telenor-ledelsen presenterer selskapets strategiske retning og finansielle mål i India fredag fra klokken 09.00 i selskapets lokaler på Fornebu.

Følgende målsetninger kommuniseres imidlertid i forkant:

- Tar sikte på å være best på massemarkedsdistribusjon, best på basistjenester, best på lavkost drift
- Bekrefter mål om positiv operasjonell kontantstrøm innen slutten av 2013
- Står fast ved finansiell ramme på INR 155 milliarder fra oppstart og frem til selskapet blir kontantstrømspositiv
- Målsetter mer enn 25 prosent egenkapitalavkastning på ny investert kapital i India

DN.no er tilstede på dagens presentasjon og kommer tilbake med mer.
















Kilde: NTB

Les også:
Telenor har tettet India-sluket

Telenor kan bli Indias fjerde største

Telenor blar opp 4,2 milliarder for India-lisenser

Fem dyrekjøpte lærdommer fra Telenors India-satsing
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.