Det begynner å haste med å handle slik at den norske velstanden fortsatt kan opprettholdes, advarer BI-professor Hilde Bjørnland.

- Vi snakker om 10-15 år, sier Bjørnland til di.se.

Lenger er det ikke før Norges olje- og gassinntekter ventes å falle etter hvert som oljefeltene tømmes.

Og det vil ifølge Bjørnland få konsekvenser hvis ikke noe gjøres. Blant annet fordi statlige oljepenger fôrer en svulmende offentlig velferd som har lav produktivitet.

- Offentlig sektor har blitt oljeavhengig. Det kan føles bra på kort sikt at man ikke trenger å slanke offentlig sektor, men det er ikke holdbart på lang sikt, sier Bjørnland.

Kostnadsnivå til himmels

Men det er ikke bare offentlig sektor som vil merke konsekvensene når olje- og gassinntektene begynner å minke.

Det er nemlig mange bransjer i Norge som ifølge BI-professoren har surfet på gode tider i olje- og gassnæringen. Det gjelder ikke bare oljeservice, men også for eksempel konsulentbransjen og bank- og finansnæringen.

Ifølge Bjørnland har mange år med høye oljepriser og økt innsprøyting av oljepenger i statskassen sendt kostnadsnivået i Norge til himmels og hemmet produktiviteten.

- Hele Norges økonomi har nå gått inn i en avmatning, og vi tror det har med dette å gjøre, sier BI-professoren.

Snart skal Bjørnland også gi svenskene råd.

Ved halvårssskiftet inntar hun som eneste ­utlending svenskenes ­finanspolitiske råd som skal granske Sveriges økonomiske politikk og være med på å vurdere statsbudsjettene.

Les også: Én viktig årsak til at aktiviteten faller i Norge


- Norge risikerer turbulens i stor høyde, og den kan komme når som helst

 

Derfor vil en krise her gi dobbel smell for Norge  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.