Høgskolen i Oslo og Akershus har lenge hatt ambisjoner om å bli universitet.

Idemyldringen om hva det skal hete har allerede begynt, i følge nettavisen Khrono.

Registrert i patentstyret
Aker universitet er en favorittene på listen, men skulle det falle ned på dette vil Kjell Inge Røkke og Aker-selskapene kunne sette en stopper.

Røkke eier nemlig rettighetene til Aker-navnet, og har registrert det i patentstyret for ulike varer og tjenester.

– Det gir Aker en enerett til å bruke merket Aker på disse varene og tjenestene, det gir dem også en mulighet for å hindre andre i å bruke det, forklarer Knut Andreas Bostad, seksjonssjef i Patentstyret til DN.

Flere saker i året
I praksis fungerer det slik at Aker kan klage inn aktører som registrerer seg med samme navn, og Patentstyret har behandlet 30 foretaksklager på Aker-navnet så langt. Virksomheter som vil hete noe med Aker og drive i samme bransje kan også gå til Aker og spørre om lov.

Kommunikasjonsdirektør i Aker ASA, Atle Kigen sier til Khrono at de har noen saker i året på dette. På spørsmål fra avisen om de har sagt ja til noen, svarer Kigen dette:

– Nei, og vi har fått medhold i alle de aktuelle sakene, sier Kigen.

Bruksplikt
Det er Aker-selskapet Intellectual Property Holdings AS som har registrert «Aker» for undervisningstjenester. Dette ble gjort i 2012.

Skulle det gå fem år uten at Aker bruker varemerket for nettopp undervisningstenester kan man be om at det slettes på grunn av bruksplikt for varemerker. En annen vei for det foreløpig hypotetiske Aker universitet er å be Aker om tillatelse til å bruke navnet. Det er også mulig å anke til Patentstyrets klageinstans.

– Men er ikke Aker også et geografisk navn?

– Vi har hatt en klage der det tidligere tidligere har blitt konkludert med at det er registrerbart som navn, og ikke geografisk. Den vurderingen kan man overprøve igjen, sier Bostad til DN.

OsloMet
De andre navnene som TNS Gallup foreløpig prøver ut blant folket er Norges profesjonsuniversitet, OsloMet- Oslo storbyuniversitet og Nova - Norges velferds- og arbeidslivsuniversitet. Hele listen av navn kan man finne hos Khrono.

Les også:

DNs quiz: Kan du mer om økonomi enn studentene?

Nord-Norge har de mest fornøyde økonomistudentene

IT-utdannede Bjørnar (31) søkte 100 jobber uten resultat  

Foreldre kjøper leksehjelp til førskolebarn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.