- Det er ikke ofte Høyesterett behandler denne typen saksbehandlingsfeil. Jeg har ikke vært borti noe tilsvarende, sier advokat Tone Monclair som forsvarte den ene av de to tiltalte mennene i både lagmannsretten og tingretten.

Begge var tiltalt for grov korrupsjon og grov utroskap.

I tingretten ble de to frikjent for utroskapsposten, men dømt for korrupsjon.  Begge fikk der en straff på 210 timer samfunnsstraff. Da saken senere ble behandlet i lagmannsretten ble de funnet skyldig på begge postene og dømt til 1,5 år i fengsel. Det er den siste domfellelsen Høyesterett nå skal se nærmere på.

Båtmotor og penger

Ifølge dommen skal de to ha bestukket en vedlikeholdssjef med en båtmoter verdt nærmere 500.000 kroner. I tillegg mente lagmannsretten at de var skyldige i utroskap, fordi de skal ha fått den samme vedlikeholdssjefen til å attestere fiktive fakturarer verdt rundt 700.000 kroner.

Denne uken bestemte Høyesterett at den vil se på saken etter at de dømtes advokater anket. En av årsakene til anken var at flere personer som var tilstede i retten skal ha observert at det ene lagrettemedlemmet sovnet under en vesentlig del av saken.  

- Vi er veldig fornøyd med at saken slipper inn, sier Monclair på vegne av sin klient.

Delte oppfatninger

Advokat Lars Christian Sunde forsvarte den andre tiltalte. Han sier det er litt delte oppfatninger om hvorvidt det aktuelle lagrettemedlemmet sovnet.

- Så langt i ankeprosessen har det kommet innspill fra forskjellige aktører. Det er mulig Høyesterett må avhøre det aktuelle lagrettemedlemmet eller foreta annet bevisopptak, sier Sunde.

Monclair forklarer at det ikke nødvendigvis er tegn på uenighet når ikke alle de spurte kan bekrefte at det kvinnelige lagrettemedlemmet sovnet.

- Noen sier de har observert det, andre så det ikke, utdyper hun.

Om Høyesterett kommer til at dommen må oppheves, vil saken gå på nytt i lagmannsretten, bekrefter forsvarerne.

Forsvarerne hadde også anket straffeutmålingen for sine klienter. Foreløpig har ikke ankeutvalget avgjort om Høyesterett skal se på denne delen av anken. Om Høyesterett forkaster anken knyttet til det angivelige sovende lagrettemedlemmet, vil ankeutvalget vurdere om anken over straffeutmålingen skal slippe inn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Bekrefter nedbemanning i VG

Raskere enn mange sportsbiler

Undersøker flere motorer for juks

Se DNTV: Bli med på høstjakten under vann

Bli med på høstjakten under vann
Se fridykkerveteran og undervannsjeger Børje Møster jage stortorsken i Fosnstraumen.
02:48
Publisert: