Advarselen kom da Hu torsdag åpnet det kinesiske kommunistpartiets kongress, der det skal velges ny partiledelse og stakes ut politisk kurs for de neste fem årene.

2.270 delegater deltar på partikongressen, som holdes bak lukkede dører i Folkets store hall ved Tiananmen-plassen i Beijing. Den formelle åpningen av kongressen var det partiets nestleder Wu Bangguo som sto for, før partileder og president Hu Jintao fikk ordet.

I nærheten pågrep politiet et eldre par som var kommet for å presentere sine bønneskriv til kongressen. På Tiananmens T-banestasjon ble en gruppe på 20-30 tatt av politiet og ført vekk.

Truende korrupsjon

Hu lovet at de økonomiske og politiske reformene i Kina vil fortsette, men understreket at det ikke kommer på tale å innføre noe demokrati etter vestlig modell.

– Kina kommer aldri til å kopiere modellen til de politiske systemer i Vesten, sa han.

Deretter kom han med sin hittil kraftigste advarsel mot korrupsjonen.

– Dersom vi mislykkes med å håndtere dette på en god måte, så kan det bli fatalt for partiet og til og med føre til partiets kollaps og statens sammenbrudd, sa Hu.

Men han varslet ingen ny medisin. I stedet påkalte han ledernes moral.

– Ledende tjenestemenn må utøve selvdisiplin, styrke utdanningen og oppsynet med sine familier og stabsmedlemmer og aldri søke privilegier, sa han i noe som kan være en advarsel til avtroppende statsminister Wen Jiabao.

The New York Times avslørte i forrige uke at Wens familie kontrollerer en formue på vel 15 milliarder kroner.

– Umulig oppdrag

Til tross for Hus sterke ord er utsikten til betydningsfulle endringer i det lukkede politiske systemet i Kina dårlig, mener observatører.

– Språket er overraskende sterkt. Men når det gjelder virkelig handling, er jeg mer tvilende, sier Willy Lam, en av verdens fremste Kina-analytikere tilknyttet Det kinesiske universitetet i Hongkong.

Tidligere fordømmelser av korrupsjonen har ført til lite.

– Det er særdeles vanskelig å løse korrupsjonsproblemet. Det har blitt et endemisk problem. Alle gjør det, alle de viktige familiene, sier Lam.

– Det er blitt en slags «mission impossible», en umulig oppgave.

Jin Zhong i Hongkong-tidsskriftet Open Magazine mener Hus rapport var nokså konservativ.

– Ingenting i den antyder noe gjennombrudd for politisk reform, sier han.

Mer marked
Hu sa i talen, som er nøye bearbeidet av partiets topporganer en rekke ganger det siste året, at Kinas valuta og renter vil bli mer markedsbasert. Kinesiske investeringer i utlandet skal styrkes, og statlige fond skal pløyes inn i kinesisk industri for å fortsette veksten i brutto nasjonalprodukt. BNP skal etter planen dobles innen 2020.

Han gjentok også målet om å doble husholdningenes inntekter innen 2020.

Utpeker ny ledelse
Partikongressen pågår i sju dager og vil runde av med å utpeke Hus etterfølger, trolig nåværende visepresident Xi Jinping som alt er valgt til kongressens generalsekretær.

Statsminister Wen Jiabao faller også for aldersgrensen på 68, og det antas at etterfølgeren blir visestatsminister Li Keqiang. Men her kan det komme en overraskelse. Også Wang Qishan, av enkelte omtalt som partiets «brannsjef», er nevnt som mulig ny statsminister.

Verdens største
Det kinesiske kommunistpartiet er med sine over 82 millioner medlemmer verdens største politiske parti.

Men partiet som opprinnelig hevdet å kjempe for arbeidernes og de fattige bøndenes interesser, preges det i dag av helt andre grupper i samfunnet.

68 prosent av delegatene på kongressen er ansatte partifunksjonærer og statlige embetsmenn. Bare 7 prosent av de 2.270 delegatene på kongressen står oppført som arbeidere. 23 prosent av delegatene er kvinner, mens gjennomsnittsalderen i salen er på 52 år.


Les også: Verdens viktigste valg skjer torsdag


Kinas tøffe dilemma

Dette gjør Peter Warren søvnløsKinesiske pyramider

- Det er på tide å ta hodet ut av sanden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.