I dag gir sjeføkonomene svar på hvordan Kristin Halvorsen bør disponere oljepengene fremover. I vår serie om de økonomiske utsiktene for 2008 har vi spurt sjeføkonomene følgende spørsmål:

- Hvordan bør finanspolitikken innrettes i 2008?

Les også : - Lavere rente med Frp-politikk



- Det er ikke nødvendigvis stygt å bruke oljepenger. Vi må se hva vi får igjen for det. Fremfor alt vil jeg si at det går så mye penger gjennom offentlig sektor nå som vi aldri ser noen resultater av.

- Jeg tillot meg å stille et retorisk spørsmål etter fremleggelsen av året statsbudsjett om hvor i huleste blir det av alle pengene våre. Det holder jeg fast med.

- Du har ikke fått svar?

- Ingen har tilbudt noe svar på det, nei.

Les også: - Hvor i huleste blir pengene våre av?



- Budsjettet er vedtatt, men kan justeres. Etter at det nå viser seg at bruken av oljepenger ble vesentlig lavere enn anslått i 2007 vil finanspolitikken bli ganske ekspansiv om pengebruken blir like stor som vedtatt i 2008-budsjettet. I Revidert budsjett bør Regjeringen derfor legge opp til at underskuddet før olje blir lavere enn først vedtatt. Noe vil skje av seg selv, fordi skatteinngangen sikkert blir oppjustert også i år.



- I størst mulig grad holde seg til handlingsregelen, men det gjør ingenting om de holder seg på den innstrammende siden. Men å kreve at finanspolitikken skal drive konjunkturregulering i Norge, det er helt håpløst.

- Oljeinvesteringene svinger med 20 til 25 milliarder kroner i året. Skal man kreve at finanspolitikken skal gjenopprette balansen må man skru skatte- og avgifter eller offentlige utgifter av og på med 20 til 25 milliarder hvert år. Det beste man kan gjøre er det man gjør nå ved å ha en langsiktig regel som er forutsigbart der vi gradvis innfaser oljepengene etter en fastlagt plan.



- Jeg har alltid vært av den oppfatningen at budsjettets utgiftsside er dårlig egnet til å drive konjunkturstabilisering. Det blir litt som å gå til de gamle og si at "nå er det høykonjunktur så da må dere flytte fra enerom til tomannsrom". Det henger ikke helt på greip. Og offentlig sektor har krav på samme forutsigbarhet som annen virksomhet for å drive rasjonelt. På den annen side mener jeg at inntektssiden er ganske godt egnet til å drive konjunkturstabilisering under forutsetning av at man klarer å reversere det man iverksetter på et senere tidspunkt.

- Problemet for de rød-grønne regjeringen når de nå skal trappe opp bruken av oljepenger og øke satsningen på fellesgodene, noe de har lovet og som vi må formode at de vant valget på, er at det går så det griner i privat sektor. Det private forbruket vokser med fem prosent i året i gjennomsnitt. Det kunne man tatt på skattesiden.



- Finanspolitikken for 2008 er lagt gjennom det statsbudsjettet som ble vedtatt av Stortinget i desember. Budsjettet er ekspansivt, noe det ikke burde vært. Det er viktig at det løpet av året ikke sklier i enda mer ekspansiv retning. Skjer det vil presset på renten og kronekursen kunne bli enda større.

Les i morgen:



Tidligere publisert: