- De økonomiske problemene har forverret seg. Zimbabwe kan ikke vente og må handle nå, sa Domenico Fanizza, lederen for Det internasjonale valutafondets (IMF) Zimbabwe-gruppe i en melding. Gruppen har undersøkt det afrikanske diktaturets økonomi i over et år, og konklusjonene er dystre for landet:

  • En omfattende tørke som følge av stormen El Niño tærer på landets økonomi. Blant annet er landets vannkraftverk i stor grad satt ut av spill.
  • Landets råvareeksport er hardt truffet av fallende råvarepriser globalt
  • Verdiøkningen i amerikanske dollar har forverret landets problemer
  • Stor risiko er tilknyttet en ustabil finanssektor
  • Landet mangler ressurser
  • Høyt korrupsjonsnivå og et uforutsigbart juridisk system gjør landet lite attraktivt for internasjonale investorer.

- En omfattende og ambisiøs økonomisk transformasjon behøves for å gjenopplive økonomien i landet og oppnå støtte blant internasjonale partnere, konkluderer IMF-lederen.

Diktatordrevet hyperinflasjon

Zimbabwe styres av den 92 år gamle diktatoren Robert Mugabe. Landet har hatt økonomiske problemer i lang tid og opplevde hyperinflasjon senest i 2009. Den gang steg prisene i landet med ufattelige 80 milliarder prosent, og landet trykket til slutt 100 milliarder-sedler før valutaen ble gitt opp. I dag bruker Zimbabwe nærmest utelukkende utenlandsk valuta.

I dag er omlag seks prosent av landets befolkning ansatt i den formelle sektoren, mens resten jobber i det svarte markedet eller i bransjer det ikke føres statistikk over.

Det sørafrikanske landet er en betydelig diamantprodusent. Nylig gikk Mugabe ut og sa at staten skal ta over alle diamantgruvene i landet fordi gruveselskapene «har frarøvet landet dets rikdom». Zimbabwe er regnet som landet med verdens største diamantreserver.

– Selskaper som har drevet diamantutvinning har frarøvet oss vår rikdom. Derfor sier vi nå at staten må ha monopol, sa Mugabe tidligere denne måneden.

Ifølge Bloomberg anslår Zimbabwes myndigheter at ulovlig diamantsmugling koster landet 13 milliarder dollar i året.

Mugabe har sittet ved makten i landet siden 1980.

Les også på DN.no:

230 mister jobben etter Statoils riggoppsigelse  

Unnlot å bokføre 5,5 millioner kroner

Jakter rike nordmenn

Nedgraderer Statoil

Se også på DNtv: Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?

Kan roboter ta seg av innsjekk på flyplassen?
Det skjer neppe med det første, men i fremtiden kan en robot som denne ta i mot deg når du skal sjekke inn på flyplassen eller på hotellet.
01:13
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.