Industriproduksjonen økte med 0,1 prosent i juni, viser tall som Statistisk sentralbyår la frem fredag.

Oppgangen kom etter en markert nedgang på 2,1 prosent måneden før.

Fra første til andre kvartal var det også et fall i industriproduksjone på 2,1 prosent.

«Det var en klar nedgang i produksjone blant leverandører til olje- og gassektoren, og særlig i næringer som bygging av skip og oljeplattformer, metallvareindustrien og maskinindustiren», skriver SSB i en oppdatering fredag.

Den kraftige nedgangen på 11,3 prosent innen bygging av skip og oljeplattformer knyttes til nedgangen i oljeinvesteringene på norsk sokkel.

- Det som disse tallene helt entydig viser er at nå rammer oljesmellen norsk fastlandsindustri. Industriproduksjonen faller kraftig over en lengre periode. Det gjelder særlig bygging av skip og plattformer, som jo er leverandørindustri. Der kollapser produksjonen nærmest. Det er også nedgang i andre bransjer som vi regner som oljerelaterte. Resten av bransjene hangler avgårde, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Les mer: - Dette er ikke bra

Varslet omslag

Nedgangen i de faktiske industriproduksjonstallene bekrefter utviklingen som en rekke økonomiske nøkkeltall og indikatorer har vist de siste ukene. Oljesmellen er i ferd med å slå markert inn i norsk økonomi.

Tidligere denne uken varslet aktivitetsindeksen Norsk PMI for industrien at produksjonsnedgangen fortsatte inn i andre kvartal. Juli-tallene var riktignok litt opp sammenlignet med måneden før, men indeksen er fremdeles langt unna å vise noen form for tegn til vekst.

I forrige uke viste SSBs konjunkturbarometer at norske industribedrifter nå vurderer utsiktene som de svakeste siden finanskriseåret 2009.

Les også:  Svakeste utsikter for norsk industri siden 2009

En oljepris som er mer enn halvert siden ifjor sommer, kombinert med lavere aktivitet på norsk sokkel, har bidratt til aktivitetsoppbremsingen. Selv om olje- og oljerelaterte næringer så langt har vært hardest rammet, er det nå tegn til at oljesmellen treffer bredere.

Les mer: Nå treffer oljesmellen bredere

Så langt har rundt 23.000 oljejobber forsvunnet her til lands, ifølge en oversikt DNB Markets har laget.

De siste ukene har oljeprisen igjen nærmet seg, og gått under, 50 dollar per fat. Om prisen blir liggende i dette området i lengre tid, må vi belage oss på nye runder med kutt:

Les mer: Tredjerundeeffekten av oljesmellen: - Selv med et rentekutt vil boligprisene begynne å falle

Les også:

Glem lønnsøkning - ønsk deg dette i stedet

Trump: – Har ikke tid til politisk korrekthet

Her tjener t-baneførerne mer enn arkitekter

Se DNTV: Om åtte år kan fremtidsvisjonen bli virkelig: Flygende biler

Om 8 år kan fremtidsvisjonen bli virkelig: Flygende biler
Fallskjerm er standardutstyr.
02:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.