Oljesmellen har ført til flere tunge år for norsk industri. Nå kan det imidlertid være tegn til bedring.

Innkjøpssjefsindeksen norsk PMI, som måler aktivitetsendringer i industrien, steg fra 48,6 i april, til 51,1 i mai. Indeksen er dermed over den viktige 50-grensen, som markerer skillet mellom fallende og økende aktivitet.

Indeksen er nå på det høyeste nivået siden november 2014. Det er også første gang siden april ifjor at indeksen varsler økende aktivitet for industrien.

Samtlige av delindeksene viste dessuten fremgang i mai.

- Spesielt er det interessant og positivt at den sterkeste driveren for dette er ordreindeksen, som steg kraftig fra 51,9 til 56,7 i mai, uttaler Svein-Egil Hoberg i Nima - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, som utarbeider indeksen i samarbeid med Danske Bank.

Sysselsettingen faller

Aktivitetsundersøkelsene blant innkjøpssjefer publiseres hver eneste måned verden over og følges tett i finansmarkedene. De har vist seg å gi presis og pålitelig informasjon om utviklingen i økonomien lenge før andre statistikker fanger opp endringer.

Den norske indeksen har imidlertid blitt kritisert for at den svinger uvanlig mye fra måned til måned sammenlignet med internasjonale indekser og at den trolig viser et bedre bilde av dersom man ser utviklingen over flere måneder.

Nima peker imidlertid på at delindeksen for produksjon har ligget rundt 50-nivået helt siden oktober ifjor. Dette har stemt bra overens med de faktiske industriproduksjonstallene fra SSB.

To av delindeksene viser fortsatt nedgang. Lager- og sysselsettingsindeksen var på henholdsvis 43,1 og 46,7 i mai.

-Det viser at sysselsettingen fortsatt er synkende, men at nedgangen er bremset opp, sier Hoberg i Nima.

- Samlet viser mai en veldig spennende og positiv utvikling i industrien. De nærmeste månedene vil synliggjøre hvorvidt dette er signalet om at trenden virkelig har snudd, sier Hoberg.

Norsk PMI

Kilde: Nima/Danske Bank. Opprinnelig rapporterte tall i parentes.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.