Ifjor høst ba næringsministeren om en redegjørelse om den såkalte «Aker Wayfarer»-transaksjonen.

Aker Solutions, der staten er på eiersiden, inngikk avtale om å leie skipet «Aker Wayfarer» i ti år fra Aker, Kjell Inge Røkkes børsnoterte investeringsselskap.

Lukrativ

Denne leieavtalen er urimelig lukrativ for Aker og tilsvarende dårlig butikk for Aker Solutions. Det kan sågar dreie seg om en ulovlig verdioverføring på rundt 300 millioner kroner, ifølge to finansprofessorer og én jusprofessor som har uttalt seg på bakgrunn av DNs beregninger og dokumentasjon.

Redegjørelsene fra Aker Kværner Holding, staten og Akers felleseide selskap, kom inn i postboksen i februar. I sommer sendte departementet et nytt brev til Aker Kværner Holding, fordi redegjørelsen fra Aker Kværner Holding på 102 sider inkludert vedlegg «synes imidlertid ikke å gi tilfredsstillende svar på enkelte spørsmål som er blitt reist ifm. de omtalte medieoppslagene knyttet til «Aker Wayfarer»-transaksjonen.»

Departementet stilte nye spørsmål om hva slags dokumentasjon som ble forelagt Aker Kværner Holding da avtalen ble inngått i 2009 og om transaksjonen fremsto som forretningsmessig.

Svar godt nok

I svarbrevet – på én side – fra Aker Kværner Holding er svaret at transaksjonen fremsto forretningsmessig og basert på rimelige forutsetninger og premisser. Styret ser ingen grunn til å «gjenåpne sakskomplekset», ifølge brevet som er sendt i midten av august.

Det var svar godt nok for departementet.

Kommunikasjonssjef i departementet, Trond Viken, sier følgende i en epost: «Styret i Aker Kværner Holding har konkludert med at materialet fra de involverte selskapene gir en tilfredsstillende redegjørelse for transaksjonene. Styret har konkludert med at det ikke er belegg for påstandene fremsatt i media. Det tar vi til orientering.»

Advokatfirmaet Wiersholm har levert seks vurderinger til departementet knyttet til saken. Alle disse er unntatt offentlighet.
 

Les også: Aker Wayfarer-saken: Aker Holding avviser tunnelldrift


Aker Wayfarer: Stoppet forsøk på avtale-exit


Les på DN.no nå:

- Hong Kong er som en slagmark

Baksaas gir seg - og forlenger med Telenor

Krevende hverdag venter Stoltenberg i NATO  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.