Yara Internationals oppkjøp i den brasilianske gjødselprodusenten Galvani Indústria blir gjort til en god pris, og gir Yara gode synergier.

Det sier analytikerne Per Haagensen i RS Platou Markets og Hans-Erik Jacobsen i Swedbank til TDN Finans tirsdag.

- Kjøper er i tråd med Yaras uttalte strategi, det er ikke dyrt og det gir betydelig synergier, sier Haagensen.

Jacobsen sier at det etter hans vurdering «er en lav pris».

Øker innen fosfat

Haagensen påpeker videre at Yara øker selskapets produksjon av fosfatgjødsel (SSP) betydelig som følge av kjøpet, i tillegg til at de får med tre fosfatsteinprosjekter.

-For dette betaler de i underkant av fem ganger ebitda, og dette virker ikke krevende, særlig med tanke på de oppnåbare synergiene og at Yaras alternativ er å importere råvaren, sier Platou-analytikeren.

Avtalen innebærer også at Yara plikter seg til å gjøre investeringer for byggingen av nye fosfatsteingruver for over en halv milliard dollar - noe Haagensen fremholder som positivt.

-Dette er riktig å gjøre, ettersom Latin-Amerika er et marked i vekst og siden det er et typisk importmarked. Yara kan derfor hente betydelige synergier her, med tanke på at man kan hente varen internt fremfor å importere, sier han til TDN Finans.

- Store ekspansjonsplaner på gang

Swedbank-analytiker Hans-Erik Jacobsen fremholder også at produksjon internt i Latin-Amerika er attraktivt, og at selskapets ekspansjonsplaner gjenspeiler dette.

-Selskapet produserer i dag rundt én million tonn SSP. Meningen er å øke dette opp til over tre millioner tonn innen tre til fem år. Det er altså store ekspansjonsplaner på gang, og det er nettopp fordi at det er så konkurransenyttig å produsere lokalt når konkurrentene importerer, sier Jacobsen til TDN Finans.

Angående risiko, ser ikke Swedbank-analytikeren noe betydelig å nevne.

-Altså, det er jo alltid en risiko knyttet til prisbildet på gjødsel, som er volatilt, men utover det kan jeg ikke se noen spesiell risiko. Galvani er jo et etablert selskap som har operert i mange år som har hatt en god utvikling, så jeg synes ikke risikoen er veldig høy, sier han til TDN Finans.

Tror ikke på ytterligere ekspansjon

Platous Haagensen er enig i mange av Jacobsens argumenter.

-Den eneste usikkerheten med kjøpet er selvsagt at Yara tar over et prosjekt og de medfølgende usikkerhetene, men det er så mange risiko-reduserende elementer som er på plass at det samlet sett virker veldig solid, sier han.

Under Yara kommuniserte strategi, åpner det i utgangpunktet for ytterligere ekspansjon i regionen. Haagensen mener imidlertid dette er usannsynlig.

-Det er klart at det fortsatt er muligheter, men markedet begynner å bli trangt i Brasil - det er mange som ønsker å komme seg inn i regionen. For Yaras del tror jeg imidlertid dette vil være det siste vi ser i Brasil på en god stund. Jeg kan ikke se for meg at de skal ekspandere innenfor nitrogen eller kalium, sier han til TDN Finans.

Les også:

Pass deg for denne e-posten  

Fredriksen-selskaper bøtelagt for olje-juks  

Obama: - Bare behold husene deres i Hamptons og privatflyene  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.