Acta-gründer Fred A. Ingebrigtsen var med en formue på 1,5 milliarder kroner en av Norges rikeste i 2007.

Nå risikerer han å miste både boligen og flere hytter, skriver Dagens Næringsliv.

Handelsbanken krever salg av eksmilliardærens hytter og boliger til en verdi av over 100 millioner kroner.

Venter på dom
Handelsbanken fikk medhold i tingretten til å tvangsselge Ingebrigtsens hus og hytter, men Ingebrigtsen anket til lagmanssretten som nå skal avgjøre Acta-gründerens skjebne.

Blant annet ligger nå Ingebrigtsens luksuspalass på 800 kvadratmeter i Marbella ifølge DN ute til salg med en rabatt på 75 millioner kroner fra opprinnelig pris på 125 millioner. Med villaen følger både svømmebasseng, innlagt fossefall og egen golfbane.

En rettskraftig kjennelse fra lagmannsretten til å kunne gjennomføre tvangssalgene er ifølge Handelsbanken ventet å fra fire til seks måneder.

Møtes i retten i dag
Men allerede i dag barker de to partene sammen i Stavanger tingrett.

Marbella-eiendommen er ett av flere forhold som skal behandles i et søksmål på 424 millioner kroner som Ingebrigtsen og kona Ingrid Ottesen har anlagt mot Handelsbanken. Ekteparet beskylder banken for uaktsom rådgivning etter at Ingebrigtsen ble pågrepet i 2008 grunnet innsidemistanker.

De neste to ukene kommer ekteparet til å befinne seg i retten for å prøve å bevise at Handelsbanken ikke handlet i kundenes beste interesse da de i 2008 fikk dem til å ta opp mer lån når de allerede var økonomisk presset og gå inn i avanserte finansinstrumenter.

Vil avsløre ukjent person
Ekteparet mener de og Ingebrigtsens selskap Spring Holding har tapt totalt 424 millioner kroner på slett bankhåndverk. I tillegg mener ekteparet at banken rådet dem slik de gjorde fordi det var i bankens interesse og at dette sto i motsetning til ekteparets interesse.

I forkant av at erstatningssaken kommer for retten har tonen mellom partene skjerpet seg. I forrige uke tok Økokrim ut tiltale mot Ingebrigtsen for brudd på verdipapirhandelloven. I etterkant av dette har Ingebrigtsens advokater sagt at de i retten i dag vil avsløre en hittil ukjent person de mener har begått straffbare brudd på verdipapirhandelloven.

Banksjef Terje Lind i Handelsbanken mener selv det er mulig at Ingebrigtsens advokater vil peke på ham.

Les også: <b>- De burde saksøkt meg</b>

Lind tar selvkritikk på at han kjøpte Acta-aksjer mens han hadde Acta-gründeren som storkunde. Han mener det var uklokt, men ikke ulovlig.

Det er satt opp mer enn 20 vitner inkludert banksjefens ekskone. Partenes advokater har heller ikke klart å bli enige om hvilke vitner som skal føres. Advokaten til Handelsbanken har begjært avskjæring av tre av motpartens advokater, mens Bjørn Kvernberg, som representerer Ingebrigtsen og Spring Holding, har opprettholdt de tre vitnene.

Forrige uke ble Ingebrigtsen og seks andre tiltalt for blant annet innsidehandel og kursmanipulasjon. Alle nekter skyld.

DN.no er tilstede i retten i Stavanger denne uken, og dekker saken mellom Fred A. Ingebrigtsen og Handelsbanken fortløpende.

Les også: Ingebrigtsen skal ha brukt et hoff av stråmenn

Acta-saken: Vil peke ut ny bakmann

<b>- De burde saksøkt meg</b>

<b>Tiltalt for innsidehandel</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.