NHOs toppsjef Ole Erik Almlid er full av rosende ord om den norske modellen – hans innlegg på NHOs årskonferanse var en hyllest til trepartssamarbeidet og tilliten i norsk arbeidsliv. Han nevnte ikke at tillit kan mistes på sekunder.

Men også for NHO gjelder at det du gjør, overdøver det du sier. Og det er her nok å nevne Lockout-en i sykepleierstreiken og bruken av Esa/EØS til å overkjøre Høyesterett og Fellesforbundet.

Men på et område er samsvaret mellom ord og handling godt. Almlid har fortalt at det er et ekstremt godt samarbeid mellom dagens regjering og NHO.

Da sykepleiere i privat sektor var i streik, passet Sykepleierforbundet på at streiken ikke fikk et omfang som gjorde at det ble fare for «liv og helse», for da kunne regjeringen brukt tvungen lønnsnemnd til å avblåse den. Da er det NHO varsler lockout for alle sykepleiere i privat sektor. Dermed ville «liv og helse» komme i fare. Dermed kunne Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) proklamere tvungen lønnsnemnd.

I praksis betydde det at sykepleierne ble fratatt streikeretten.

Så Almlid har rett: Det er et ekstremt godt samarbeid – eller skal vi kalle det tillit – mellom dagens regjering og NHO. Så blir det store spørsmålet da om NHO klarer å bevare tilliten til sin forhandlingsmotpart – arbeidstagerorganisasjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.