Elektronisk id og elektronisk signatur har kommet for å bli. Vi skal ikke tilbake til penn og papir, slik Erik Røsæg vil i sine innlegg i DN 29. oktober og på nytt 6. november.

Jeg har lyst til å gi Røsæg et godt eksempel på hvorfor det ville være å reversere samfunnsutviklingen. Jeg har kjøpt ny leilighet i Trondheim nylig. Jeg bor i Bærum, og jeg har ordnet alt hjemmefra. Kjøpekontrakten ble undertegnet med BankID og lånet ble tatt opp med BankID.

Røsæg mener i DN 5. november at jeg kunne gjort det på gamlemåten. Jeg antar det innebærer fly til Trondheim et par ganger for å undertegne nødvendige papirer med penn på papir. Jeg er glad jeg slapp. For fly er dyrt, det etterlater et større klimaavtrykk enn nødvendig, og nå har vi en smittesituasjon som gjør at vi bør være hjemme. Jeg måtte tatt fri fra hjemmekontoret, og mistet verdifull arbeidstid som ellers kan brukes til å gjøre BankID-systemet enda sikrere.

Når man skal vurdere hva som er i kundens interesse, er det mange ulike aspekter å ta hensyn til. For meg var det enkelt og trygt å bruke BankID til å gjennomføre bolighandelen.

Likevel kan alle bli utsatt for ID-tyveri, og spørsmålet er om den som eventuelt hadde stjålet BankID-en min, kunne kjøpt leiligheten og tatt opp lånet i mitt navn med min BankID?

Derfor er jeg opptatt av, som jeg skrev i mitt forrige innlegg, at ansvarsforholdene rundt ID-tyveri bør vurderes i sin helhet. Hvilket ansvar ville henholdsvis BankID, eiendomsmegleren, Kartverket, banken og eventuelt andre i verdikjeden hatt?

Det er underlig at Røsæg er uenig i det, for det vil jo nettopp være i kundenes interesse.

Uavhengig av dette vil finansbransjen sørge for fortsatt sikkerhet i BankID-systemet, både når det gjelder utvikling av selve BankID og når kundene bruker BankID i bank.

Og jo da: Det er fremdeles anledning til å inngå avtaler med penn og papir.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.