Likestilling er viktig for nasjonal merkevarebygging i Norden, og de nordiske landene konkurrerer om å være mest likestilt i sin politiske kommunikasjon, ifølge professor i historie ved Universitetet i Oslo, Eirinn Larsen.

Trine Larsen
Trine Larsen

ABG Sundal Collier tenker annerledes. Da de skulle ha en fest i selskapets nye lokaler, leide de inn Exit-skuespilleren Jon Øigarden for å promotere festen (DN 9. desember). I Exit spiller Øigarden Jeppe Schøitt, en finansmann som driver innsidehandel og som har et stort forbruk av prostituerte og kokain.

Janne Log
Janne Log (Foto: CF-Wesenberg)

«Kan vi ikke ha det litt gøy her, a? En liten fest her, kanskje?» sier Exit-karakteren.

«Fest skal vi ha», svarer ABGs Peter Straume.

Sist ABG markerte seg i offentligheten, er for litt under to år siden, da ABG sendte ut en epost i forbindelse med at Hilde Merete Aasheim ble utnevnt til ny konsernsjef i Hydro, med følgende analyse: «Utmerker seg ikke som veldig karismatisk» (DN 21. mars 2019).

Og vi som ikke visste at en av de største utfordringene norsk næringsliv står overfor, er liten karisma hos mannlige toppsjefer.

En av kronikkforfatterne som har vært kunde hos ABG i forbindelse med en komplisert salgsprosess, skjønte ikke engang i møtene med ABG hvor viktig karisma egentlig er. Vi var i den villfarelse at det er en større utfordring at det er for få kvinner i finans.

Nordiske kvinner er blant de mest yrkesaktive i verden. Ifølge Nordisk råd er 74 prosent av kvinnene i Norden i arbeid, det er godt over OECD-gjennomsnittet på 66 prosent. Og andelen kvinner med høyere utdannelse er nå større enn andelen menn. Over 60 prosent av alle som fullfører høyere utdannelse i Norden, er kvinner. Og hver tredje sjef i Norden er en kvinne, noe som plasserer Norden på det europeiske gjennomsnittet.

Norge fikk sin første kvinnelige statsminister allerede i 1981, Gro Harlem Brundtland. Dette er 40 år før Sverige, som nettopp fikk sin første kvinnelige statsminister, Magdalena Andersson. Til gjengjeld ble hun statsminister to ganger på en uke. Samtidig fikk Sverige sin første transperson i regjering, Lina Axelsson Kihlblom.

Også på Stortinget er det nå ny likestillingsrekord, med 76 kvinner av 169 representanter. Og nylig ble Ap-nestleder og statsråd Hadia Tajik kåret til Norges mektigste av Kapital. Hun er den første med innvandrerbakgrunn som topper listen. Tidligere har hun vært både den yngste statsråden i Norge, og den første muslimske statsråden.

Kapital-listen domineres dessverre fortsatt av kvinner fra offentlig forvaltning, organisasjoner og politikk, hele tre av fem. Men Kapital-listen består også av mange potensielle ABG-kunder, og stadig flere kvinnelige toppledere: Kjersti Braathen, Kristin Skogen Lund, Hilde Merete Aasheim med flere. Bare sistnevnte har fått æren av å få en offentlig karismavurdering av ABG.

Men det kan jo hende ABG har karisma-vurderinger de foreløpig ikke har valgt å sende ut fra analyseavdelingen.

Fortsatt har listen få kvinner i vekstsektorer som fiskeri, teknologi og finans. Og fortsatt eier kvinnene langt mindre enn menn. Menn eier nær 80 prosent av de private aksjeverdier på Oslo Børs (tall fra Menon/DNB).

Vi ser det samme tendens blant gründere og entreprenører. Kun 20 prosent av alle aksjeselskaper opprettes av kvinner, og bare ti prosent av super start-ups-ene, de med en årlig vekst på minst ti prosent, etableres av en kvinne.

Nå har vi bare tatt for oss kjønnslikestilling. Det er fordi det er lettere å måle kjønnsmangfold enn annet mangfold som flerkulturelt mangfold, kjønns- og seksualitetsmangfold og funksjonsmangfold. Ikke fordi det er viktigere. Men de tallene vi har når det gjelder mangfold, viser at vi fremdeles har langt igjen.

Det er lite som tyder på at ABG har tenkt å bidra vesentlig til mangfold i finans. Men kanskje kvinnene kommer til å bruke sin kjøpsmakt?

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.