I DN 21. august advarer en rekke fremtredende jurister mot at testamenter skal kunne signeres med digitale signaturer, som BankID. Bekymringen er at den som hjelper for eksempel en gammel mor med økonomien, ofte vil ha tilgang til hennes BankID. Da kan vedkommende også lett på egen hånd lage et testament for den gamle, uten dennes vitende.

I samband med testamenter kan problemet i stor grad avhjelpes ved reglene om vitner. De vil en jo se av hvem som skriver passordet. Det er ikke veldig forskjellig fra den sikkerheten en har med penn og blekk.

Gamle menneskers håndsignatur er for øvrig heller ikke alltid så grei å verifisere.

Men det er bedre måter å svindle på. Var jeg den skurkaktige sønnen som tok vare på mors økonomi med hennes BankID, ville jeg nok overdratt faste eiendom til meg selv mens foreldrene ennå var i live. Her har nemlig lovgiveren allerede laget et digert hull i loven, på tross av sterke advarsler fra fagfolk: Det er ikke noen vitnekrav ved tinglysing med digitale signaturer.

I ettertid kan det da bli helt umulig å si om det er mor eller sønn som faktisk signerte.

Problemet er at digitale signaturer som BankID brukes til alt. Det burde være mulig for den enkelte å begrense sammenhengene de kan brukes i, for å begrense risikoen for misbruk. Da kunne den gamle få hjelp til daglig økonomi uten å risikere å miste råderetten over huset.

Selv er jeg ikke sikker på om jeg tør fortsette med å ha en digital signatur, siden den gjelder helt ubegrenset.

Gamle mor burde selvsagt heller utstyre sønnen med en digital fullmakt enn å gi ham passordet til BankID. Men det er nok en stund før vi kommer dit at det blir vanlig. Og mange som har forsøkt å ordne dette formelt riktig, har møtt store praktiske vanskeligheter fra velmenende bankfunksjonærer, som skal sørge for at alt blir rett.

Det er nok best å lage reglene slik at de passer til folk sånn som de er.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.